Методът ProAction Café

Колективна интелигентност за конкретни действия

Много често отделни членове на една група или общност имат идеи за стойностни проекти или дейности и имат нужда от подкрепа, напътствие, както и по-дълбоко разбиране на собствената си мотивация, за да ги реализират на практика. Един от съветите, които често се дават на хората с идеи е да ги споделят и търсят възможно най-много обратна връзка.

ProAction Café е метод на участието, който позволява по един неформален и вдъхновяващ начин дадена група или екип да подпомогне свои членове да развият и осъществят проектите, които са важни за тях. Като съчетание на два много силни и често прилагани метода – Световното кафене и Технология на отвореното пространство, той създава пространство за свободна изява и същевременно създава рамка, в която да се прояви интелигентността на общото. Както и при Отвореното пространство дневният ред на среща по метода ProAction Café се определя на момента от самите участници, спрямо това, което е най-важно и актуално за тях. Онези от тях, които имат проект или идея, която искат да изследват стават домакини на по-малки разговори, където чрез няколко ключови водещи въпроса останалите от групата ги подпомагат да развят проекта си.

ProAction Café можем да организираме с отворена покана до по-голяма и разнообразна група, както и за конкретен екип, общност или организация, в които искаме да насърчим личната инициатива и взаимната подкрепа за нея. Силата на метода се крие в това, че той завършва с колективна енергия за конкретни действия и може удачно да бъде комбиниран с методи, които са по-фокусирани върху свързването, разбирането и дълбочината, какъвто е кръга.

Методът работи в три основни направления:
• Изясняване на истинското намерение, което стои зад дадения проект или идея. Защо всъщност искаме да я осъществим? Кои са дълбоките ни потребности, които целим за да задоволим?
• Доразвиване и подобряване на идеята. Как може да бъде подобрена и надградена идеята? Какво ѝ липсва? Какво още може да се направи?
• Фокус върху личното учене и развитие на носителя на идеята и определяне на конкретни следващи стъпки. Какво научавам за себе си? Кои са следващите стъпки? От какво все още имам нужда?

В края на срещата всеки човек, представил проект има самостоятелно време да рефлектира върху наученото и след това споделя с цялата група следващите стъпки, които е решил да предприеме, за да я реализира.

Не на последно място, се оставя пространство и за изразяване на благодарност от страна на хората, представили проектите си към останалите участници за получената обратна връзка. Това е силен момент, тъй като акцентира върху силата и ценността да бъдеш част от една общност, която е готова да отдели енергия да подпомогне това, което е важно за теб.

 

Обучение по метода ProAction Café ще се проведе на 26 март с водещи Емилия Илиева-Крайнова и Антон Вълков.


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *