Богатството на емпатията

Интелигентното съзнание с известно количество спокойствие и емпатия, има потенциала да се развие в дълбоко съзнание, което да носи щастие на себе си и другите. За мен емпатията е състояние на ума, което може да донесе траен вътрешен мир и сила. Развиваме го като използваме интелигентността си, за да трансформираме емоциите си.

Далай Лама

Най-големият подарък, който можем да подарим на някого е емпатия.

Кришнамурти

Емпатията може да бъде описана по много начини. Като умение да изграждаме близост и да усещаме, че сме взаимосвързани с хората. Като готовност да чуваме чувствата и потребностите на партньора ни в общуването и да се свързваме с него през тях. Като състояние на пълно и чисто присъствие за случващото се в момента, независимо от разсейващите мисли, преценки или мнения, които можем да имаме. Като фокусирано внимание върху емоциите, чувствата и потребностите на хората, с които общуваме. Като желание за свързване, което е по-силно от желанието да сме прави, да разберем, да се съгласим или да убедим другия. Като танц на чувствата на две сърца, отворени и готови да съпреживеят „живите неща” за всеки от общуващите.

Богатството на емпатията

Емпатията е ключово умение за всички помагащи професии – психолози, психотерапевти, медиатори, коучинг специалисти, но все по-често е необходимост и за всеки човек, който търси дълбочина в свързването със себе си и общуването с другите, цели изграждането на качествени отношения в семейството и на работното си място, стреми се да преодолява различията, конфликтите и недоразуменията, осланяйки се на личния си потенциал.

Умението да общуваме емпатично считаме, че е и ключът към постигане на успехи във всички житейски области, защото ни свързва чрез сърцето – истинската ни природа, без фалш, без маски, без излишните притеснения по създаване или запазване на имидж.

 
Богатството на емпатията ще представи три взаимосвързани метода, които допълват интелектуалното разбиране за емпатията и развиват три ключови практически умения, които правят възможно емпатичното общуване.

  • Умението да поддържаме потока на комуникация с акцент върху човешките чувства и потребности.
  • Умението да изследваме мислите си и да намираме чувствата, които се крият зад тях.
  • Умението да се свързваме с хората, използвайки думите, но и използвайки силата на присъствието си.

Сигурно неслучайно тези три умения имат три взаимодопълващи се метода. Методът на Ненасилствена комуникация на д-р Маршал Розенберг, който акцентира върху свързването на чувствата и потребностите, методът наречен Работата на Байрън Кийти с акцент върху зачитане и изследване на мислите, които имаме за себе си и другите и т. нар. диади на Чарлз Бърнър. В комбинация трите метода дават конкретни насоки, които правят възможно целенасочено развиване на емпатичните умения в живота ни.

 
Семинарът е посветен на две основни теми.

  • Емпатията към себе си, което казано по друг начин е умението да се свързваме автентично с преживяванията, които имаме, чувствата и потребностите си и по този начин да намиране извора на вътрешната си сила и мъдрост.
  • Емпатията към другите (близки, любими, деца, колеги и т.н.), което ни позволява да се свързваме с хората в живота ни на основата на дълбоко разбиране и съпреживяване.

Семинарът включва теоретично представяне на всеки от методите комбинирано с демонстрации на конкретни примери за общуване с емпатия и практически опит за всеки участник с лични ситуации.

 
Богатството на емпатията
Водещ: Емилия Илиева-Крайнова

Такса за 1 участник: 190 лева
Такса за семейна (партньорска) двойка: 290 лева

Плащането става по банков път. Информация за банковата ни сметка и мястото на провеждане на заниманията ще получите след като заявите участието си.

 

Възможно е участие и само за 26 и 27 април (събота и неделя).

 

НАУЧЕТЕ ЗА НОВИ ДАТИ

Вашето име *

Вашият е-mail *

Вашият телефон *


captcha


  


468 ad