Мама, татко и аз на палатки

 

Най-големият подарък, който можем да направим на децата си не е да споделим богатствата си с тях, а да им помогнем да разкрият собствените си богатства. Африканска поговорка

Мама, татко и аз е семинар за емоционална интелигентност и развиване на емпатични умения за семейства. Семинар, който акцентира върху съвместното учене и развитие на умения за общуване, свързване и емпатия на деца и родители. Комбинация между семинар, почивка, забавление и време сред природата той отразява съвременния живот, в който често работата ни се припокрива с личния живот, понякога личният ни живот се припокрива със семейния, а ролите ни на родител, професионалист и индивид със свои чувства и потребности преливат една в друга в една пъстра представа за това, кои сме всъщност.

Централни теми

  • Качеството на връзката между родителите като модел, който децата възприемат
  • Изграждането на силна положителна емоционална връзката между родителите и децата.
  • Развиване на умения да сме свързани със собствените си емоции и потребности като индивиди.
  • Възпитаване на емоционално грамотни деца.

Уменията за ненасилствена комуникация и за емпатия в широкия и смисъл на дефиниране за нас са отправна точка в разбирането на изграждане и запазване на качествени отношения. В този смисъл те са и основата на този проект.

Детските занимания
Детските занимания представят две взаимно допълващи се части от програмата за развиване на емоционална грамотност за деца Азбука на общуването на Communication Academy: Азбука на чувствата и Азбука на нуждите. Целта на заниманията е да запознае децата с палитрата на човешките емоции и потребности и да ги подкрепи в осъзнаването на връзката между тях.

Родителските занимания
Родителските занимания целят да подкрепят родителите да подпомагат развитието на емоционална грамотност в децата си посредством даване на личен пример с изразяване на техните емоции и потребности и зачитане на емоциите и потребностите и децата. Същевременно усвояването на умения за емпатично свързване касае както връзката между родителите така и връзката на родителите с децата. Отделна сесия е посветена и на потока на комуникация в партньорските взаимоотношения и емпатията към себе си.

Заниманията за деца и родители
Общите занимания са възможност за практика и получаване на обратна връзка и допълнителни насоки на място за това как емпатията звучи и се случва в ежедневието и в простите взаимодействия между родители и деца. В случая ще включват запалване на огън и печене на картофи, изграждане на лабиринт от камъни, сухи клонки и листа, рисуване на камъни, мини екскурзия до Бурово и Гаджево блато и други изненади.

Мястото
Камъница е местност над село Козарско (до Кричим) в подножието на Родопите и в близост до Бесапарските ридове. Разстоянието от София е 100-тина километра (около 2 часа с кола). Стига се от село Козарско по черен път. На мястото за палатките има стара къща и в близост постоянно течаща вода. Заниманията ще се провеждат на сянка на открито. Подробно разяснение за стигане ще ви изпратим при регистрация за събитието.

Кога: 15–17 август 2014 (пристигане петък вечер и тръгване неделя следобяд)
Водещи: Емилия Илиева-Крайнова и Мирослава Делчева – Пепелджийска
Такса участие: 160 лева на семейство
Къде: село Козарско, област Камъница

Таксата включва участието в семинара и всички материали за родителските и детските занимания. Участниците сами покриват транспортните си разходи и храната. Храната може да се купува от селото и да се приготвя от всички заедно като част от програмата.

На Мама, татко и аз на палатки получихме невероятна възможност за свързване на партньорско ниво с моя съпруг. Само няколкото минути по време на упражнението за даване на емпатия между мен и него, постави много добра основа за бъдещо закотвяне в Любовта ни и ни даде много окриляваща индикация какво се е случило и случва между нас, с връзката ни. За пръв пък успях по толкова дълбок начин да изразя чувствата си и Защо съм с теб?. Това ми даде и продължава да ми дава вътрешна усмивка и усещане за свързаност с човека до мен.

По време на семинара, водена и подпомогната от Еми, успях да стигна до основната и движеща ме нужда от свързване със себе си. За много кратко време, още там, под джанката, усетих и се научих как да давам емпатия на себе си, за да оставам дълбоко свързана с личните ми потребности. Това изключително много ми помогна да намеря търпението в себе си да приема и изслушвам пищенето на двегодишния ни син, който се учи да се изразява; да го водя с любов и уважение през ученето му да се изразява и опознава света.

Прекрасно беше изживяването на платото, когато ‘построихме’ Лабиринта и се случи така, че го заредихме с по-голямата ми дъщеря, заедно, с много Радост. Споделянето на това преживяване създаде мост между двете ни и ни свърза още повече на духовно ниво.

Нашето семейство благодари много на Еми, Зори и техните смейства и останалите участници в семинара за истинското преживяване, което ни дадоха. Вече толкова месеци след събитието се усмихвам и си спомням с много дълбоки чувства за двата дни на лозето на с. Козарско. Благодарим!

Мария Метева, участник в Мама, татко и аз на палатки 2013

 

НАУЧЕТЕ ЗА НОВИ ДАТИ

Вашето име *

Вашият е-mail *

Вашият телефон *


captcha


  


468 ad