Родителство и емпатия към себе си

Родителство и емпатия към себе си е практически курс от четири срещи за развиване на емпатични умения най-вече в посока на по-дълбоко разбиране на различните емоционални реакции и състояния, които съпътстват родителството.

Емпатията към себе си е богатство, което ни дава възможност да се грижим за себе си и за вътрешното си равновесие и спокойствие, които така често са провокирани в пътя ни на родители. Освен, че е проява на грижа за себе си, емпатията към себе си е начин да дадем пример на децата си как да правят същото. В един по-широк контекст емпатията към себе си е умението да изговаряме само същественото в общуването с децата или партньорите си и да изведем общуването над изкушенията за обвинения, обиди или самосъжаления.

Емпатията в контекста на пълноценното общуване е умението да разпознаваме емоциите зад думите и действията на другите и да ги свързваме с потребностите, които са ги предизвикали. А емпатията към себе си е умението да насочваме поглед навътре в себе си и да обръщаме внимание както на емоциите си, така и на дълбоките им корени.

Родителство и емпатия към себе си

Как умението да общуваме емпатично ни помага като родители?

Връзката родител-дете:

  • Подкрепя ни в изграждането на качествена и дълбока връзка с децата ни
  • Дава ни възможност за повече разбиране и свързване с преживяванията на децата през техните емоции и потребности
  • Улеснява ни в развиването на емоционалната грамотност на децата

Връзката с нас самите:

  • Позволява ни да се свържем със собствените си емоции и потребности и така да имаме по-дълбоко разбиране за преживяванията, реакциите и мотивите си
  • Помага ни по-ясно да изразим пред децата и важните за нас хора нуждите, които имаме
  • Дава ни пространство, в което да зачетем себе си и така да имаме повече ресурс за справяне с ролята ни на родители

Курсът е с практическа насоченост и включва упражнения, които развиват умения за:

  • Общуване с нас самите чрез емпатия и свързване със значимите за нас неща
  • Изслушване на другите с емпатия
Зорница Трифонова
Водещ на лекции за родители
Зорница Трифонова е майка на две деца на 5 и на 8 години. Преди три години се запознава и се обучава в метода на Ненасилствената комуникация на д-р Маршал Розенберг и се посвещава на разпространяването и популяризирането на общуването без агресия. От 2011 е част от екипа на Communication Academy като водещ на обучения, семинари и лекции за родители и учители, занимания за деца Азбука на общуването и организатор на събития.

След като открих ненасилствената комуникация за мен общуването с децата ми се промени. Сега разпознавам и разбирам по-добре нуждите и емоциите зад поведението им и мога много по-лесно да се свържа с тях и да им помогна да преодолеят трудните моменти, през които преминават. Благодарение на метода аз успявам да се подкрепям като родител, като зачитам както своите нужди, така и нуждите на децата си. За мен ненасилствената комуникация не е просто метод, който използвам, когато имам нужда, а е начин на мислене и виждане на света около мен, начин на живот.

Родителство и емпатия към себе си
Курсът е подходящ както за родители, които вече са запознати с темата Емпатия и Ненасилствена комуникация, така и за тези, които за първи път се докосват до нея. Групата е между 8 и 12 души.

Къде: София, ул. Здраве 13 ет.2, Детски кабинет
Водещ: Зорница Трифонова

Такса за 4 посещения за 1 участник: 90 лева
Такса за 4 посещения за семейна двойка: 140 лева

Плащането става по банков път.
Информация за банковата ни сметка ще получите след като заявите участието си.

 

НАУЧЕТЕ ЗА НОВИ ДАТИ

Вашето име *

Вашият е-mail *

Вашият телефон *


captcha


  


468 ad