Боян Рашев: Ролята на лидера е даде тласък на колективната интелигентност

Интервю с Боян Рашев, управляващ съдружник на denkstatt България – участник в дискусията на форум Колективната интелигентност – истинският потенциал на всяка компания на 8 юли 2015.

 

Разкажи ни за случай, в който си се докоснал най-плътно до потенциала на колективната интелигентност в личен, професионален или обществен контекст.

Виждам „колективната интелигентност“ много силно от гледна точка на общественото развитие. Тя реално определя, както посоката, така и скоростта на развитието. Колективната интелигентност е резултат от непрекъснатата обмяна, тоест – от свободния пазар, доколкото той най-ефективно стимулира непрекъснатата обмяна на стоки, услуги, идеи… Има 2 книги, които за мен са фундаментални в обяснението как функционира колективната интелигентност на глобално ниво – The Rational Optimist, Matt Ridley / The Infinite Resource: The Power of Ideas on a Finite Planet, Ramez Naam

В професионален план – при всеки проект виждам как чрез „колективна интелигентност“ постигаме качествен скок в нивото…

Как виждаш връзката между лидерството и колективната интелигентност?

Лидерът не може да съществува без резултатите от „колективната интелигентност“, върху които да се качи. Неговата роля е да им даде тласък, да ги насочи, да ги използва в правилния момент.

Защо „гласът на всеки” е ключовият момент за всеки процес на колективна работа?

Малко не съм съвсем съгласен 🙂 „Гласът на всеки“ е рецепта за хаос, а перфектната демокрация – път, постлан с добри намерения, който води в грешна посока… По-скоро процесът на колективна работа е смесица от желанията, гласът и действията на всеки, като отделните хора са силни в някои от изброените три аспекта.

 


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *