Драгомира Шулева: Ежедневно търся и намирам доказателства, че заедно можем повече

Интервю с Драгомира Шулева – управител и собственик на Тугедър ЕООД  и участник в дискусията на форум Колективната интелигентност – истинският потенциал на всяка компания на 8 юли 2015.

 

Разкажи ни за случай, в който си се докоснала най-плътно до потенциала на колективната интелигентност в личен, професионален или обществен контекст.

За мен лично това е една от базовите ми ценности, защото аз наистина вярвам, че „Заедно можем повече” и търся доказателства за това ежедневно в живота и работата си – чрез успешните партньорства с клиенти, колеги (като участието в това събитие например:) и професионални общности у нас и в чужбина.  Членувам в много асоциации и професионални групи, имам различни хобита и обичам да споделям с другите, това което съм открила или научила, защото винаги – докато разказвам ми хрумва (на мен или на някой друг) – някоя нова идея (co-creation process).

Как виждаш връзката между лидерството и колективната интелигентност?

Лидерът има шанса да обедини потенциала на хората в екипа и да постигне синергичен ефект, а на езика на колективната интелигентност това прави наистина безкрайно много възможности за всички и за всеки. Кога това се съпреживее от всички – няма много нужда да обясняваме какво е това „печеля –печелиш”, защото всеки го вижда.

Успешна промяна, нов продукт или услуга на базата на колективно създадено креативно решение, мъдро ръководство на екипа, който да премине през промените, които съпътстват сливанията и придобиванията и т.н.
Обратното обаче важи също с пълна сила и за съжаление имали сме случаи, когато неуспешното лидерство прахосва потенциала на екипа и той се разпада или започва такова бясно текучество, че „изтичането на мозъци” и know how извън организацията, където то е генерирано вече не може да бъде предотвратено. Това води до създаването на други успешни екипи и организации разбира се.

Защо „гласът на всеки” е ключовият момент за всеки процес на колективна работа?

Защото най-простичко „гласът на всеки“ е важен да звучи в общата хармония на „Заедно“. Всяко различно мнение в екипа трябва да се изслуша, защото може да е носител на нова гледна точка или да ни предпази от непредвидени до сега условия и обстоятелства в работата. Естествено всичко това има нужда от доста репетиции, за да зазвучи като един добър оркестър. Освен отделните изпълнители – били те „солисти“ или обикновени музиканти и „диригента“ е важен, но за това вече отговорих по-нагоре и ако трябва да завърша моята „сонатна форма“ – да – всеки в екипа, който поеме водачеството може да изведе хората напред, ако има нужните умения и сърце да ги води напред и нагоре.


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *