Емпатичният лидер

Програма за лична и професионална трансформация

Ежедневният живот често ни напомня, че е трудно да предвидим всички ситуации и ни учи да го приемаме такъв какъвто е и същевременно с това да постигаме целите си. Така е и в бизнеса – въпреки всички усилия за въвеждане на планиране и контрол не винаги успяваме успешно да предвидим всички предизвикателства. Самите въпроси, пред които са изправени мениджърите стават все по-комплексни и все повече свързани с качеството на отношенията и общуването между хората.

Ако приемем, че компанията е една жива система, то тогава традиционните умения на нейните лидери – вземане на решения, планиране, контрол, делегиране, убеждаване сякаш не са достатъчни за успеха. В този курс обръщаме внимание на умения, които не са нови, но сякаш са позабравени; умения, които в бъдеще ще бъдат ключови за лидерите. Те са свързани с корените на качественото общуване и разбирането за това върху какво се базира удовлетворяващото и ефективно сътрудничество между хората. Онези лидери, които могат да оползотворят колективната интелигентност на своите екипи и да ги въвлекат в решаването на най-големите предизвикателства ще имат конкурентно предимство. Както и онези, които успеят да останат дълбоко свързани със себе си и своите принципи и в същото време автентично да се грижат за благосъстоянието на цялото. Именно на изследване на този сбор от умения е посветена програмата за лична и професионална трансформация Емпатичният лидер.

Емпатичният лидер е курс, който може спокойно да бъде представен и като приключение, защото ни води при-ключа, който отваря възможностите да водим, следваме и живеем дълбоко свързани с потребностите си за принос, изява и вдъхновение по значим и смислен за всички начин.

Нарекох го път за лична и професионална трансформацията защото вярвам, че готовността да прегърнем емпатията като умение, което влияе на качеството на връзката ни с всичко значимо за нас и на дълбочината на взаимоотношенията ни с всички, които срещаме в живота си води до дълбока промяна и издигане на друго ниво на мислене и действие.
Емилия Илиева-Крайнова

Емпатичният лидер са 6 дни, посветени на 6 основни умения!

1) Емпатия – умението да присъстваш за себе си и другите или
– Какво означава да можеш да чуваш себе си цялостно, да чуваш и мислите си и какво се крие зад тях, и чувствата си и потребностите си и действията, които подкрепят живота, а не само процеса на взимане на решения?
– Какво означава да можем да чуваме това, което другите казват и това, което не казват, какво означава да се свързваме със значимото за тях отвъд думите, които използват; какво означава да назовем за тях нещата, които не смеят да назоват за себе си?
– Какво е усещането да те чуят защото е ценно да можем просто да чуем някой, а не с цел разбиране, отговор или друго последващо действие?
– Какво е усещането да даваш сам на себе си подкрепа чрез емпатия и как това ни помага да оставаме центрирани, когато е най-трудно?

2) Автентичност – умението да вдъхновяваш себе си и другите или
– Какво означава да си харизматичен и как да оставаш свързан с личната си харизма?
– Какво означава да използваш думите като средство да изразиш същественото за теб по начин, който те свързва с тези, които те слушат?
– Как автентичността е мерило за степента на вдъхновение, което можем да предадем нататък?
– Какво е усещането да говориш пред хора с послания, които стигат и до ума и до сърцата им?
– Как ставаш лидер, който вдъхновява другите да са лидери и как това се отразява на споделянето на отговорността и мотивацията на всички в екипа?

3) Визионерство – умението да се свързваш с това, което още го няма или
– Какво означава да си позволиш да видиш бъдещето, което искаш да преживееш?
– Какво означава да си позволиш да изразиш визията си по начин, който свързва хората с нея?
– Как поддържаш връзката между визията и ежедневието?
– Какво е усещането да знаеш накъде вървиш неутрален спрямо крайния резултат и спрямо хората, с които ще стигнеш до там;
– Как да представиш предизвикателните цели като визия която вдъхновява съдействие и поражда ентусиазъм вместо страх и съпротива?

4) Авторитет – умението да подкрепяш и служиш или
– Какво означава да си авторитет (‘автор на себе си’) и как това въздейства на хората?
– Какво означава да си еднакво свързан с ролите, които имаш и със себе си като личност отвъд всички роли?
– Какви са разликите между това да управляваш, подкрепяш и служиш?
– Как се разграничаваме от ролите, които хората имаме и едновременно с това ги зачитаме?
– Къде е границата между нуждата от признание и готовността да служиш независимо от това?

5) Лидерство – или умението да следваш
– Какво означава да си водач? Водач ли си, ако никой не те следва? Следват ли те тези, които дълбоко в себе си искат да следват някой друг?
– Какво означава да оставиш ‘следи там, където ги няма’ и каква е връзката между следването и следите, по които да има кой да мине?
– Можеш ли да водиш други, ако не водиш себе си?

6) Взаимо-свързаност или умението да създаваш връзки
– Какво означава да мислиш за семейството, фирмата или екипа, от който си част като жива система?
– Какво означава да виждаш целостта и да добавяш ‘липсващото звено’ между това, което е и това, което се иска да е?
– Как взаимовръзките определят и резултатите и качеството им?

Кога: 1,8,15,22,29 октомври и 5 ноември 2015, 10:00-17:00
Водещ: Емилия Илиева-Крайнова
Такса участие: 960 лева. Ако темата за емпатичното лидерство ви вълнува, но нямате възможност да се включите в целия курс, предлагаме и участие в отделните модули. Таксата за всеки модул е 190 лв.

Таксата включва участие в 6 модула, материали за курса и по две индивидуални коучинг сесии за всеки участник. Максимален размер на групата 10 човека.

РЕГИСТРАЦИЯ

Вашето име *

Вашият е-mail *

Вашият телефон *Данни за фактура

Име на фирмата

Адрес на фирмата

Булстат

МОЛ


captcha


468 ad