Историята на лидерството

Уинстън Чърчил е всеизвестно цитиран с думите си ‘Първо оформяме своята структура, след това тя оформя нас.’ Ето защо е важно каква форма приема нашето лидерство. Общността на Art of Hosting (http://www.artofhosting.org) често говори за ‘5-тата организационна парадигма’ и поставя въпроса ‘Какво има отвъд организационните конструкти, които познаваме и в които работим?’.

Съществуват четири обичайни организацонни структури. В племенните общества сме се срещали в кръг. Това изисквало мъдър лидер или съвет от лидери. След това дошъл триъгълника, моделиран така добре от Римската империя, с лидер на върха и набор от лидери и последователи по-долу. Това е било много ефективно за това нещата да се вършат бързо, особено при спешност, но често визията имал само този на върха.

Същото важи и за бюрокрацията – квадрат. Визията остава на най-горните нива, но тази структура е фантастична за извършването на много неща едновременно. Сега експериментираме с мрежи – мрежи от взаимосвързани точки в социалните ни системи. Страхотни за разпространение на информацията и провокиране към активност, но тогава остава въпросът кой е отговорен? Как поддържатме нещо живо след първата вълна на вдъхновение и активност? Как оценяваме успеха?

Всички тези системи са работещи, но не и през цялото време. Какво означава за бъдещето смесването на тези структури? Този въпрос провокира преосмисляне на концепцията за лидерство. През годините, работейки в групи, аз съм слушала хората ясно да задават въпроса за това какво искат да намерят в лидерите си. Просто е и в същото време не е лесно. Свежда се до четири черти на характера и четири роли.

Черти на характера

Честност – Прави това, което казваш, че ще направиш. Следвай това, което си обещал. Върви своя път.

Присъствие – Подари ми пълното си внимание, в момента, в който си с мен. Спри да отговаряш на имейли или телефонни обаждания или да уговаряш други срещи. Нашето време може би е кратко – направи го смислено.

Приобщаване – Провокирай моята мъдрост, покани ме да бъда част от процеса, покажи ми как допринасям. Бъди отворен и прозрачен за това как нещата са били решени. Събирай информация от всички, не само от няколкото души, на които имаш доверие.

Ориентация към възможностите – Виж моята възможност, научи ме и аз да виждам възможностите, покажи ги в съвместната ни работа. Помогни ни да се фокусираме върху успеха и ще последва сътрудничество.

Ключови роли

Стрингкътър – Прави нещата по-лесни, успява да преминава през препятствията, бариерите и ‘глупавите неща’ по пътя. ‘Изчиства’ пътя, така че работата да бъде свършена по-лесно и гладко.

Стратег – Остава фокусиран върху целта, подготвя визията за голямата картина, разбирайки това, което предстои. Отделя повечето от времето си за да види дългосрочната картина и как може оргнаизацията да стигне там. Помага на всички да бъдат стратези.

Разказвач на истории – Помага на хората да стигнат върха на планината и подготвя визията – ако той не разкаже иторията за това къде отива екипа, тогава кой? Говори за това къде постигаме успех, споделя истории за това кои можем да бъдем и как.

Социален архитект – Създава красиви, функционални пространства за хората, така че те да дават най-доброто от себе си в съместната им работа. Поддържа фокус върху дизайна във всеки смисъл, защото каквито са хората в организацията, такива са и в работата си.

Всяко от тези неща представлява дълбоко запитване към себе си, но отвъд това, лидерите имат нужда да се научат да бъдат на пресечната точка между това да правят и да бъдат. Във всички екипи, с които съм работила, всички знаеха какво трябва да правят (това дали имат възможност да го направят е друга тема!). Това, което често не знаеха беше кои трябва да бъдат, за да постигнат желаните резултати.

Това е работа, която изисква куража за себерефлексия. Това НЕ е лесна работа и поради тази причина много малко екипи на висшестоящо ниво се ангажират с нея. И една от фундаменталните части на тази работа е да бъдете много наясно със своята собствена история, задвижващи механизми и намерението, което стои зад тях и което има отражение върху работата. Това е базата, върху която може да бъде изградена по-голямата история на организацията. Там се намира вашата дълбочина и от там идва по-голямата дълбочина за организацията.

От герой до домакин

Преди известно време Питър Сенги каза на група студенти-лидери, че новият лидер няма да бъде този, който има отговори, а този който поддържа пространство отворено за силни въпроси. Маргарет Уетли доразвива тази концепция, като пише за прехода на лидерите от ‘герои’ към ‘домакини’. Тя говори за желанието ни за героизъм и героично лидерство и как това води до командване и контролиране на структурите, както и до абдикиране от отговорност на останалите хора в тях. Сложността, с която днес се сблъскваме се разрешава по по-добър начин чрез друг подход.

В ‘From Hero to Host: A Story of Citizenship in Columbus, Ohio’ , тя пише: ‘Лидерите, които действат като домакини държат на креативността и отдадеността на своите колеги в работата. Лидерите-домакини виждат потенциал и умения в хората, които самите те може би не виждат. И знаят, че хората ще подкрепят тези неща, в чието създаване са участвали – така че не можете да очаквате от хората да се отдадат на планове и проекти, които се случват така или иначе. Лидерите-домакини инвестират в смислени разговори с хора от много части на системата като най-лесен начин да предизвикат идеи и възможности за действие. Те вярват, че хората имат желание да допринасят и че повечето хора се стремят да намират смисъл и възможности в своята работа и живот. И тези лидери знаят, че хостинга е единственият начин да открият мащабни решения на неразрешими проблеми.’

Това да станеш добър в ангажирането, подкрепянето на хората и да бъдеш домакин на разговорите, които имат значение, е ключово лидерско умение, както за настоящето, така и за бъдещото състояние на организацията. Силните въпроси предизвикват силни истории. И това в последствие води до разговори, които носят нов смисъл и значение на организационната цел и дългосрочна визия.

Лидерът като разказвач на истории

Да бъдеш ‘Лидер-Разказвач’ е едно от ключовите лидерски умения на нашите времена. Това са трите роли, които той включват в себе си.

Лидерът като съхранител на истории – изграждащ капацитет за високо ниво на лична осъзнатост за своята собствена история и двигател, работещ в посока да ги интегрира, осъзнатост за линията, която следват историите и съхранителите в системата и как действат и взаимодействат помежду си; висока степен на осъзнатост за съществуващото поле за истории в организацията/групата и какво отразява/провокира това.

Лидерът като ловец на истории – активно слушащ за елементи на зараждащи се истории тук и сега, отразявайки ги обратно към системата; създава пространства, където историята може да бъде споделена, знанието придобито и уроците интегрирани.

Лидерът като създател на истории – активно работещ върху твоята собствена история; използвайки я за да засили ценностите, визията, посоката и екипната работа, използва историята за да проучи нови възможности, да тества нови концепции и начини на работа, работи с по-повече хора от екипа, като съвместно с тях създава линии на историите, както и завладяващи истории, които активно ще градят възможно най-благоприятната системна среда, която да провокира развитието на екипа или организацията.

Въпроси към лидерите

• Каква форма приема Вашата организация?
• Кой е носителят на организационната визията? Колко дълбоко успява да стигне тя в организацията?
• Какво означава ‘Лидерство’ във Вашата система? Кой може да е лидер? От къде знаете това?
• Кои са въздействащите въпроси, които могат да предизвикат разлика?
• Какви истории за лидерство трябва да спрем, да започнем и да продължим да разказваме?
• Какви истории за лидерство трябва да улавяме? Как бихме могли да ги използваме?
• Какви поведения е необходимо да демонстрират хората от висшите нива? Например, как бихте водили Вие?
• Върху кои от характеровите черти имате нужда да работите?
• Кои от ключовите роли са най-често демонстрирани в екипа ви? Кои имат нужда от подобряване?
• Как се балансират чертите и ролите в настоящата система? Какво е необходимо?
• Как сме балансирани в това да правим и да бъдем?
• Кои от предизвикателствата, които виждаме могат да бъдат незабавно повлияни чрез промяна на лидерското поведение?
• Къде е необходим кураж? Какъв акт на смелост се изисква в настоящия момент?

 

Мери Алис Артър

 

Каним ви на на тридневен семинар на Мери Алис Артър, на които да изследвате как историите и тяхното разказване работят за личностите, организациите и целите системи. Прилагаме модел от шест стъпки наречен Тао на историята (The Tao of Story) – комбинация от практиките Storytelling и StoryWork. В основата на обучението ще са собствените истории на участниците, които ще използваме за да практикуваме и учим заедно.

Подробна информация

 


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *