Калин Блажев: Общото вземане на решения се оказа по-лесно, отколкото очаквах

Интервю с Калин Блажев – мениджър в белгийската финансова група KBC – участник в дискусията на форум Колективната интелигентност – истинският потенциал на всяка компания на 8 юли 2015.

 

Разкажи ни за случай, в който си се докоснал най-плътно до потенциала на колективната интелигентност в личен, професионален или обществен контекст.

Бях чувал за това, че колективна интелигентност има, но допреди година не бях мислил целенасочено как да я прилагам. Преди година се завъртях около ДЕОС – политическа организация, която прилага метода на социокрацията. Почнах да чета за прилагане на принципите на социокрацията (John Buck, We the people, Concenting to a deeper democracy). В момента се опитвам да прилагам принципите в бизнес срещи – май нищо ново, тъй като всички книги за срещи, за екипи и т.н. наблягат на силата на групата в решаване на проблеми. Просто малко мениджъри се осмеляват да пробват.

Как виждаш връзката между лидерството и колективната интелигентност?

Доказано е с много експерименти, че по-добри решения се взимат в групи, където хората говорят открито.

Защо „гласът на всеки” е ключовият момент за всеки процес на колективна работа?

Това което най-много ми помогна с „гласът на всеки“, беше да си наложа следния принцип на социокрацията при воденето на срещи – групата не взема решение докато има човек, който не е съгласен, т.е. търси се пълен консенсус. Тази нагласа кара всички да разбират основите на проблема и да обсъждат точно тях – трябва да кажа, че се получават много добри и резултатни дискусии! И решенията се стигат доста по-лесно отколкото си мислех.

 


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *