Кaк историите отразяват фактите?

Бизнесът е социално действие, а социалната интеракция седи в основата на историите. По този начин обменяме знание, развиваме идеите и тестваме теориите си.

Някои от начините, по които историте отразяват фактите:
• Осигуряват контекст – изкарват на повърхността твоите отговорни черти, фокусират вниманието към разрастващата се инициатива, помагат да промениш гледната си точка относно даден проблем.

• ‘Отварят’ съзнанието – помагат на различни области от бизнеса да придобият картина за други области, осъществяват емоционална връзка с друг човек.

• ‘Променят’ съзнанието – помагат на човек да разбере, че не върви по пътя на целта, без да му го казват директно, тестват почвата за вземането на решение, повлияват поведението му.

• ‘Изненадващия подход’ – да казваш на хората какво да правят без реално да им го казваш.

• Помагат на хората да вземат свои собствени решения – разкажете история, която помага на хората да правят своите собствени избори, вместо това да зависят от някого.

• Дават представа за ситуацията – помагат на някого да види какво би било (продукт, опит, промяна) преди да стигнат до това състояние.

• Казват ни защо – помагат на хората да виждат причината, която стои зад промяната, казват ‘не’ без буквално да казват ‘не’.

• Променят настроението – повдигат настроението, помагат на хората да се фокусират.

Историите действат като ‘филтър’ за нова информация, медиатор и мощен начин за осъществяване на синергията за това, което се случва тук и сега. Ключът е в улавянето на потенциала им.

Къде да намерим истории?
Историите се крият навсякъде! Мислете за себе си като за Главен исторически археолог и погледнете на всичко с очите на външен наблюдател.

1. Определете фокуса си. Може би имате нужда от история за една от действащите организационните ценности или за някого, който се справя с необичаен случай или клиент. Когато знаете какво търсите е по-вероятно да го намерите.

2. Гледайте, слушайте и питайте. Наблюдавайте хората в действие – къде би могла да бъде скрита тази история? Вслушайте се в това, което хората си казват един на друг – може би историята е преплетена в това, което си казват. Задавайте въпроси, чрез които да откриете къде историята би могла да бъде открита.

3. Помислете за своя собствен житейски опит. Вашият собствен живот е богат източник на материал, особено ако можете да разказвате истории за това какво работите, какво сте научили и какво ви е направило човека, който сте днес.

4. Обръщайте внимание на историите около вас. Може да намерите нещо в новините, в книга или в разговор по време на вечеря. Темите, които намирате ще провокират у вас нови идеи.

Настройте вниманието си и останете любопитни. Това ще ви помогне да изградите скелета на една история. След това я подредете, така че да изградите своята гледна точка.

Мери Алис Артър

Каним ви на на тридневен семинар на Мери Алис Артър, на които да изследвате как историите и тяхното разказване работят за личностите, организациите и целите системи. Прилагаме модел от шест стъпки наречен Тао на историята (The Tao of Story) – комбинация от практиките Storytelling и StoryWork. В основата на обучението ще са собствените истории на участниците, които ще използваме за да практикуваме и учим заедно.

Подробна информация

 


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *