Владислава Запрянова: Лидерство и въвличането на хората са синоними

Интервю с Владислава Запрянова – мажоритарен собственик и мениджър бизнес развитие на ISAcert България и ISAcert Югоизтчна Европа и лектор на Форум „Как изграждаме ангажираност на служителите в компаниите“ на 22 май 2015

 

В кой момент от пътя ти на лидер темата за въвличането на служителите в компанията стана централна за теб и защо?  

От самото начало. За мен лидерството и въвличането на хората са синоними. Лидерът е този, който първи поема риска, създавайки една визия, да й се отдаде и да я реализира в сътрудничество. Лидерът също е този, който привлича екип, вдъхновява го и като цяло поема отговорността, че визията е осъществима от екипа. За мен това е въвличането и то започва още от формулирането на визията.

Имаш ли своя тайна, с която ти оставаш въвлечен с целите на компанията?  

Да, макар че не е тайна. Добавената стойност, която всеки ден даваме на клиентите ни, заинтересованите страни и не на последно място на екипа ни. И визията, към която се стремим.

Въвлечените служители вървят ръка за ръка с промени в лидерския стил и цена, която да сме склонни да платим. Кои са промените, които ти направи? И каква е цената, която плащаш всеки ден?   

Въвличането на хората е еднакво важно за всяко начинание. А начинът на въвличане е въпрос на личните убеждения на лидера, или както вие казвате, на лидерския стил. Всеки лидер се променя по пътя на своето развитие и така променя и подходите в бизнеса.
Промените притесняват всички хора, повече или по-малко, защото всички ние искаме сигурност и искаме нещата да се случват според нашите очаквания. И когато се вкопчим в сигурността и очакванията си, в крайна сметка преживяваме страх и разочарования. Това е цената, която всички ние плащаме заедно. Аз вярвам, че може да е различно, и да живеем по-уверено и щастливо. Как? Ще споделя в моята презентация на форума на 22 май.


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *