Робърт Кржишник: Колкото по-малко е ангажиран ума, толкова по-дълбоко е слушането

Интервю с Робърт Кржишник – лектор на Пътят навътре – Ритрийт за дълбоко вслушване в себе си и цялостно изслушване на другите на 12 – 14 юни 2015.

 

Моля сподели ни история, в която дълбокото слушане те е насочило в съвсем различна посока от тази, по която първоначално си имал намерение да поемеш.

Случва се доста често, докато говоря с Мариета, съпругата ми, особено ако ситуацията е напрегната. Когато разговорът ни започне, често чувам думите й като обвиняващи или етикетиращи ме, и вътрешно започвам да приемам защитна позиция в разговора ни. И когато (за нещастие не успявам да направя това всеки път) успявам да пренасоча вниманието си от себе си обратно към нея, чувам думите й по-дълбоко, изведнъж започвам да чувам едно уязвимо човешко същество, което изпитва неприятни емоции на тъга, самота, болка, безнадежност и потребност да бъде разбрана, видяна, чута, значима, копнежът й за другар, сигурност, топлота… И изведнъж парадигмата ми се променя напълно и това, което реактивният ми ум е искал само преди няколко минути вече не е от значение.

На база личния ти опит и житейски път как човек развива практика за дълбоко слушане в един токова забързан свят? И още по-важно как се поддържа тази практика?

В моя опит слушането има много общо на първо място с връзката с мен самия и след това с ‘отваряне’ към ‘различното’ (с готовността да бъда повлиян и променен от него) с цялостното си съществуване, с тялото си (а не с ограниченото ми мислене). Всъщност, колкото по-малко е ангажиран ума, толкова по-дълбоко е слушането. Следователно искам да прекарам времето си по начин, който ще даде почивка на мозъка и ще освободи пространство за по-дълбоки реалности на съществуването ми, които да се отворят към тази осъзнатост.

Може ли да се каже, че ‘достатъчно време’ е достатъчно, за да чуем истински някой друг или има и други необходими условия?

Времето играе важна роля, въпреки че за мен то все още не е решаващото. Ключовият фактор (или поне един от тях) е моето намерение. Истински желая да отворя сърцето и ума си, да се вслушам в неизвестното и да го чуя? Или ги ограничавам до тесен набор от възможности, които съмс склонен да чувам и преживявам, защото това ще затвърди собствената ми реалност?

Как учиш децата си да чуват себе си и да слушат приятелите си?

Не искам да виждам себе си като учител на никого – и това е валидно и за отношенията ми с децата ни. Вместо да приемам ролята на авторитета, който знае какво би било добро за тях, се опитвам да се свързвам с тях като обикновено човешко същество, да споделям с тях какво е важно за мен и да ги слушам със сърцето си. С други думи, искам да общувам и подхождам към тях, така както аз бих искал да подхождат другите хора към мен – с грижа, внимание, автентичност, емпатия, честност. И слушайки техните сърца чрез своето. Надявам се, че по този начин ще успея да ги подкрепя по най-добрия начин в развиването на грижа за себе си и другите, която ще им помага в живота.

Какво правиш, когато ти е много трудно да чуеш това, което някой ти казва понеже го приемаш лично?

За мен първата стъпка би била да се свържа със себе си, да приема чувствата, които изпитвам в конкретния момент, и потребностите, които тези чувства изразяват. Приемам ги, усещам ги, дишам заедно с тях. След като успея да се свържа с тези потребностите и пренасоча вниманието си, искам да слушам и чувам по-дълбоко това, което хората споделят, като си припомням, че това което споделят не се отнася за мен, а за нещо, което е много живо и важно за тях самия. Става въпрос за техните потребности и преживявания в живота. Когато си спомня това, започва и истинското вслушване.

Каква е магията в това да чуваш себе си и другите, че си толкова отдаден на това?

За мен това е свързано с цялия смисъл на съществуването – става въпрос за това да прекарвам смислено съществуването си, докато преживявам мистерията ‘Живот’, която се разкрива пред очите ми в множество форми и измерения.


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *