10/10 принципа на емпатичния лидер

Води с доверието, което може да гласува не защото другите винаги ще го оправдаят, а защото той винаги ще оправдае за себе си избора си да се довери и да сбърка вместо да е прав и да е лишил някой от възможността да надскочи себе си. Емпатията е отвъд преценката дали някой ‘става’ или ‘не става’ за нещо. Затова емпатичният лидер създава пространство, в което всеки има възможност да ‘става’ за каквото иска стига да поема отговорност за последствията от резултата. Емпатичният лидер знае, че по-важно от успеха е как си стигнал до него, а по-важно от това какво мислиш за хората е как им помагаш да мислят за себе си по нов начин.

Води с идеите си. Креативността сама по себе си е лидерство. Оригиналността също. Мисленето извън кутийката привлича много повече от всяка материална придобивка. Хората следват тези, които им помагат да водят живота си по вълнуващ, изпълнен със смисъл начин. Емпатичният лидер е този, който създава приключения за екипа си. Приключения, които се помнят, вдигат адреналина, мотивацията и хъса за живот. Той е богат на идеи, решенията му изненадват и провокират скептицизъм и въодушевление в равни количества. И често само непоколебимостта му може да обещание за успеха. Магията не е в това да родиш една идея, а да родиш идея която отглеждаш до сбъдване. Емпатичният лидер постоянства в грижата за идеите, които имат потенциала да отличат екипа и организацията.

Води с живота, който води. Емпатичният лидер е вдъхновение не заради лидерството или заради емпатията си, а заради начина, по който успява или не успява да създава за себе си живота, който иска. Емпатичният лидер е съзнателното усилие да можеш да водиш най-вече себе си. Всъщност емпатичният лидер не полага усилие да води другите. Той води себе си, следва другите и това е достатъчно.

Води с обичта към хората, а не към делата и резултатите им. Води със спокойствието, че всички са уникални и еднакво заменими и незаменими едновременно. Емпатичният лидер вижда хората отвъд ролите им. Както вижда себе си отвъд ролята си. И вижда не това, което другите правят, а това, което са. Емпатичният лидер знае, че емпатията е равна на любов и че за да можеш да я споделяш в другите трябва да я имаш за себе си. И помни, че ако не можеш да обичаш няма значение какво друго можеш.

Води със стремежа си да вижда цялостта на живота. Емпатичният лидер е безпристрастен към резултата на действията си и резултатите от действията на другите, но не като безразличие, а като любопитството на изследовател. Той вярва, че мистерията на живота е отвъд плановете и очакванията. И умее да търси нея, а не да обрамчва реалността с твърди представи за нея. Емпатичният лидер слуша живота и неговата воля и го следва със смирение и воля едновременно. Той може да види неуспеха в успеха, постигнатият резултат като загуба, загубата като печалба, провала като израстване. И с тази смиреност да ражда всеки път наново една нова представа за света като пространство в което чуваш себе си най-вече, за да можеш след това да си спокоен да чуеш другите и волята на живота и да ги последваш така сякаш ги водиш.

5/10 принципа на емпатичния лидер


468 ad