Емпатия без думи

Думите са чудесно средство за свързване между нас хората, освен когато не са. Има случаи, в които нито искат да ни чуят, нито има смисъл да се опитваме да настояваме било с твърдост и благост, било повишавайки глас или тропвайки по масата. Нежеланието да чуеш заглушава всяка възможност посланието на някой да стигне до теб така или иначе.

В такива моменти колкото и парадоксално да звучи най-смисленото нещо, което можем да направим е да се опитаме да останем в мълчание. И в мълчанието да си представим точно начина, по който някой не иска да ни чуе. Със сигурност и на нас ни се е случвало да не искаме или да не можем да чуем нещо, което някой настоява да стигне до нас.

Тези няколко тихи мига, ако използваме съзнателно, могат да ни дадат достъп до три неща:
1) Време за нас самите, в което да се замислим наистина ли е толкова важно това, което искаме да кажем и наистина ли е наложително точно сега да го кажем.
2) Време за свързване с другия. Защото е трудно да се свържем с някой докато настояваме да му кажем нещо. В самото настояване има фокусиране върху значимото за нас и малко, ако изобщо място за значимото за другия.
3) Време за другия, в което той да чуе себе си дали все пак не би чул и това, което ние искаме да кажем.

Емпатията отвъд всички думи е умението да създаваме пространство, в което да се свързваме със значимото за нас и за другите. Няма нужда това умение да го ограничаваме до думите.

А и нека си припомним, че истинските думи се раждат от тишината!

 

Емилия Илиева-Крайнова
Обучител по ННК и водещ на курсове за емоционална интелигентност
 
Емилия Илиева е най-вече известна като лицето на Ненасилствената комуникация (ННК) в България. Тя е един от първите обучители по ННК за България и основният, който през последните 10 години системно развива както популярността не метода в страната, така и екипи от хора, които да прилагат и преподават метода нататък. През 2010 Емилия създава Communication Academy и понастоящем е управител и основен водещ към организацията.


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *