Зорница Трифонова за Родителите, децата и емоциите

Зорница Трифонова

Защо според вас е важно да насърчаваме децата да изразяват емоциите си?

Причината е същата поради, която насърчаваме децата да се изразяват чрез думи в момента, в който се учат да говорят. А тя е че така могат по разбираем начин да общуват с останалите хора. Когато назовават емоциите си те могат да покажат на останалите какво се случва с тях и няма нужда отсрещната страна да се чуди или гадае каква е причината за дадено поведение или думи. Има и още една причина. Когато назовем емоцията, която силно преживяваме в момента, ние признаваме нейното съществуване и не се опитваме да я подтиснем, като по този начин намаляваме нейната сила. Много съществено е това за отрицателните емоции, които  е общоприето че не е много добре да се заявяват. За децата е особено важно да изразят емоциите си защото по този начин успяват да чуят вътрешният си глас. Когато заявят на глас, колко са ядосани или тъжни те започват да развиват по силно вътрешното си опознаване.

От опита ви с детски курсове за емоционална грамотност  може ли да посочите едно любимо детско занимание, което всеки родител, който реши може  да прилага?

Четенето на книжки е любимо детско занимание. Съчетано с назоваване и коментиране на емоциите, които преживяват героите в книжките от детето и родителя, може да е много приятен и полезен начин за развиване на емоционална грамотност. Чрез примери и преживявания децата се учат най-лесно, а всички знаем колко обичат да се въплъщават в една или друга роля. Понякога е трудно да се обясни на дете особено ако е по-малко, някое чувство с което то не е преживявало и тогава на помощ идва любимият герой, който е в ситуация в която изпитва определени чувства. И освен че научават емоциите децата по много лесен начин правят и връзката с потребностите/нуждите, които стоят зад тях.  Освен това в случаите в които детето изпитва силни емоции или е в трудна ситуация може да му се напомни какво се е случило с неговият любим герой и как е постъпил или реагирал той.

Какво считате, че спомага в най-голяма степен за изграждане на качествени отношения между родителите и децата?

Честност, откритост, доверие, зачитане и обич. Ако  дете усеща, че е прието, обичано и уважавано от възрастните, то ще се почувства най вероятно като пълноправен участник във взаимоотношенията с родителите си. Тези отношения ще са изградени на човешко ниво където всички сме равни без значение дали сме малки или големи, можещи или неможещи, знаещи или незнаещи.  Именно на това ниво се създават качествените отношения.

Ако бяхте отново дете какво бихте си пожелали?

Ако съм отново дете сигурно бих си пожелала много приятели с които да си играя и спокойна среда в която да израствам.

Как звучи вашата лична покана към родителите?

Майки и татковци, заповядайте на 8 юни на детско-родителски уъркшоп за да обменим идеи за това как можем да помогнем на децата си да изразяват емоциите си и да се справят с тя. А и защо не, да научим от тях някой нови неща.

А към децата?

Мили деца, доведете мама и тати за да се забавлявате и играете  заедно с тях.

 468 ad