Ивета Бургаджиева за Родителите, децата и емоциите

Ивета Бургаджиева

Защо според вас е важно да насърчаваме децата да изразяват емоциите си?

Защото това улеснява процеса на общуване и разбиране между децата и възрастните. Когато детето забележи, че възрастния се интересува от него и неговите емоции, то се доверява и ‘отваря’ за споделяне, откритост и взаимност.

От опита ви с детски курсове за емоционална грамотност  може ли да посочите едно любимо детско занимание, което всеки родител, който реши може  да прилага?

Изиграване на емоции и отгатването им, съпроводено с пример в каква ситуация се чувстваме така и защо. Това занимание позволява на децата по забавен начин да изразяват и разпознават емоциите – собствените и на другите, да ги приемат и да се учат да свързават с потребностите, които стоят зад тях.

Какво считате, че спомага в най-голяма степен за изграждане на качествени отношения между родителите и децата?

Търпение, позитивно и толерантно отношение, приемане на детето с цялото разнообразие на неговите емоции, състояния и настроения, вярата в неговите възможности и разбира се – безусловна любов.

Ако бяхте отново дете какво бихте си пожелали?

Като бях дете си мечтаех за стая, пълна с дъвки и бонбони. Ако сега съм дете, бих си пожелала дом, пълен с членовете на едно щастливо, подкрепящо се и общуващо пълноценно семейство, в която едната стая да е пълна с дъвки и бонбони.

Как звучи вашата лична покана към родителите?

Скъпи родители, заповядайте на 8 юни на Родителите, децата и емоциите, където родители и деца заедно ще се забавлявате, творите, учите да изразявате чувствата и потребностите си и най-вече ще поставите началото на изграждането на едно пълноценно и удовлетворяващо общуване с вашето дете.

А към децата?

Мили деца, ако искате да се забавлявате и творите заедно с татко и мама, а също и да разберете как да говорите с тях, така че да ви чуват повече, заповядайте на Родителите, децата и емоциите.


468 ad