Мирослава Делчева за Родителите, децата и емоциите

Мирослава Делчева

Защо според вас е важно да насърчаваме децата да изразяват емоциите си?

Защото това ще им помогне за в бъдеще да споделят какво се случва с тях през думите, вместо през поведението, ще ги насърчи да изразяват себе си и да споделят какво чувстват и от какво имат нужда, ще са по-уверени да искат това което би ги направило щастливи и ще могат да се справят с предизвикателствата в общуването с другите и разрешаването на конфликти.

От опита ви с детски курсове за емоционална грамотност може ли да посочите едно любимо детско занимание, което всеки родител, който реши може да прилага?

Рисуване на емоциите – радост като усмихнато човече, тъга като плачещо лице, гняв като червено лице с пушек от ушите и др. символи, изразяващи емоции.

Какво считате, че спомага в най-голяма степен за изграждане на качествени отношения между родителите и децата?

Взаимното доверие и уважение, изслушването и на двете страни, откритостта и споделянето.

Ако бяхте отново дете какво бихте си пожелали?

Бих си пожелала качествено време заедно с родителите ми в игри и забавление и свобода да изразявам открито чувствата и мислите си.

Как звучи вашата лична покана към родителите?

Сигурна съм, че все повече родители осъзнават важността на емоционалното развитие на децата и търсят работещи модели за възпитание. Искам да поканя родителите да дойдат на 8-ми юни за да видят на практика как могат да учат децата си да разпознават и изразяват емоции, докато играят игри и се забавляват заедно.

А към децата?

За се забавляваме заедно като рисуваме, правим фигури от пластелин и играем.


468 ad