Радостта е заразна

Имало едно момиченце, което много, ама много обичало снега. Всяка година чакало сезона на ръкавичките, снежните човеци и белите пътеки. Още щом окапвали листата наесен запявало песнички за привличане на снега, наричало си желания какво ще прави от сняг и нямало търпение всичко намислено да стане реалност. Сутрин ставало и тичайки стигало до прозореца с надежда да види света побелял… А после свело носле се връщало унило към леглото.

Но един ден тъкмо крачетата на момичето докоснали пода и в стаята влезнала мама със закачлива усмивка. Макар че току що се било развиделило навън имало меко сияние… Помислило си, че май е подранило със ставането…Момиченцето дори не подозирало, че тази така обикновена сутрин щяла да се превърне в истинско вълшебство. Майката гушнала все още сънливото детенце и пеейки любимата му песничка за снега го завела до прозореца. Момиченцето ахнало при вида на снежната гледка…. Дърветата превели клони до земята чак, колите затрупани, полянката сияйно бяла… Истински разкош. Момиченцето извикало ‘Ето го снееееега….’ с толкова радост и възторг, че кучето на съседа надигнало глава и заялало с вирната опашка нетърпеливо да го изведат навън.

Татко се събудил бодър и дори преди да си изпие кафето се запътил да вземе шейната от мазето.

Птичката на най-близкия клон на ябълковото дръвче пред блока се стреснала и политайки поръсила снежинки по и без друго белия килим навсякъде…

А камбаните на близката църква забили съвсем тържествено сякаш празнувайки първия сняг…

Момичето ахнало на всичко това и някак в почуда изрекло:
‘Мамо, радостта е заразна. Ако я изразяваш всички узряват за нея!’

____________________________________________________

В периода на семейни празници и домашни забавления избрахме една от най-приятните емоции – Радост – и каним всички малки и големи да ни разкажат своя оригинална приказка свързана с нея. Най-добрите детски приказки ще бъдат наградени на вълнуващо събитие през януари, на което специални гости ще прочетат отличените текстове. Избраните приказки ще публикуваме в книжка, илюстрирана от художника Надя Великова, която е и автор и на картите Приказки на емоциите.

Инициативата следва издаването на Приказки на емоциите от Communication Academy. Това са карти, разработени, за да помогнат на родители и учители да се свържат с децата по темата за различните емоции чрез изображения, които да предизвикат въображението и да развият и обогатят речника им. Картите на емоциите са подходящи за деца до 6 години, както и за всички, които обичат приказките.

Изпращайте приказките на адрес info@communication-academy.eu до 31 декември.


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *