Защо и как поканих Чък Спезано в България?

В живота ни често се налага да правим преценки за хората особено когато не ги познаваме лично. Понякога сме прави, друг път – грешим. Чък Спезано считам, че има призванието да разбулва мистерията на човешкото свързване, на изграждането, подсилването, отслабването, лекуването на взаимоотношенията ни с любими, родители и близки. Посветил над 40 години на това той споделя дълбочината на опита и посветеността си, които се усещат в лекотата, с която поднася знанието си по достъпен и затрогваш начин.

Името му дойде до мен преди 5 годни през един колега от Германия, който беше посетил негов семинар и с такава страст и вдъхновение говореше, че нямаше как да не се поровя, за да открия повече за него. Впечатлих се и направих стъпки за регистрация за семинар, който предстоеше в Цюрих. Не помня как стана така, че не отидох. Някъде по същото време се омъжих, забременях и родих, и за известно време други теми станаха по-актуални от развитието ми през семинари и курсове пък било то и така впечатляващи както намирах тези на Чък Спезано.

Също така междувременно ми подариха книгата му ‘Ако боли, не е любов’ и някои от пасажите в нея ми се сториха истински откровения. Искаше ми се да познавам работата му лично, но би било пресилено да кажа, че съм имала мечта да го поканя в България. Идеята ми хрумна малко на шега и точно като на шега му писах лятото на 2012. Отговори ми след няколко месеца, когато вече бях забравила, че съм му писала. Каза, че би се радвал да дойде, но най-добре да се свържа с агентите му за Европа. В следващите няколко месеца имах удоволствието да се запозная и сближа с един от тях, който започна първия ни разговор с думите ‘Искам в отношенията ни да преживяваш подкрепа за желанието си да поканиш Чък в България’ и го завърши с думите ‘Всичко, което е истина ще се случи’.

Казвам го защото е важно когато твърдиш, че си майстор в нещо да работиш с хора, които са усвоили майсторлъка. Хубавото на всички хора около Чък Спезано, с които се запознах и на самия него е, че тази енергия на свобода и отдаденост във връзките присъства във всеки разговор и всеки мейл и така подсилва убеждението ми, че Чък Спезано е вдъхновението, което си мисля, че е и че живее това, за което пише. Е, може би не винаги, но все пак достатъчно често, за да е автентичен.

Разбира се, Чък Спезано нито е е единственият автор, нито е единственият специалист в темата за човешките взаимоотношения. Много са тези, които търсят разковничето за повече щастие във взаимоотношенията ни и обикновено, за да открием своята истина имаме да съберем вода от много извори. Чък Спезано е извор, който считам че си струва да се види, чуе, прочете… Неповторимото в него струва ми се е във вярата му, че точно човешките взаимоотношения са пространство за осъзнаване на личността, за щастие през ежедневно лечение на духа, за красотата на свързването през всичко, което ни дели. И това преливане между психология и духовност, което ни свързва с нещо отвъд осезаемото.

Чък Спезано идва за първи път в България септември месец. Може да се каже, че съм горда, че за тази година София е наравно с Лондон, Франкфурт, Виена и Цюрих. Харесва ми и това, че една идея като на шега става реалност. Имало е истина в това, щом се случва.

За да дойде Чък Спезано в България съществена роля има още един човек – Естер Гомбаш. Прихвана нещо от моето вдъхновение и намери своето, за да купи правата, преведе и издаде книгата ‘Ако боли не е любов’ от името на издателство Векста. Така идването на Чък Спезано е плод и на едно партньорство, което имаме с Естер от години и което се развива през общи и индивидуални проекти, защото с правилните хора винаги създаваме повече отколкото бихме могли сами.

Ако решите да дойдете на семинара или лекцията и представянето на книгата ‘Ако боли, не е любов’ ще се радвам да споделим преживяването. Ако ли не вижте книгата и ако нещо в нея ви заговори, нека стане извор на вдъхновение, себе-вглеждане и трансформация за връзките, които са от значение за вас!

Подробно за семинара и лекцията на Чък Спезано
Подробно за книгата на Чък Спезано ‘Ако боли, не е любов’

 

Емилия Илиева-Крайнова
Обучител по ННК и водещ на курсове за емоционална интелигентност
 
Емилия Илиева е най-вече известна като лицето на Ненасилствената комуникация (ННК) в България. Тя е един от първите обучители по ННК за България и основният, който през последните 10 години системно развива както популярността не метода в страната, така и екипи от хора, които да прилагат и преподават метода нататък. През 2010 Емилия създава Communication Academy и понастоящем е управител и основен водещ към организацията.


468 ad