Изкуството на историите

Презентация на Мери Алис Артър в София

Дори и днес, много култури и племена имат място за историите и също така специална роля наречена ‘разказвач на истории’. Те знаят, че мъдростта на тяхната култура се предава чрез истории, ето защо историите не са предназначени само за децата, но за всички. Напоследък обаче ролята на разказвач на историите оставяме на медиите, политиците и шоу индустрията. Наричаме ‘разказвачи на истории’ авторите на филми, писателите и дори музикантите, забравяйки, че ние също сме разказвачи, заети да споделяме всякакви истории през социалните мрежи и между себе си във всеки един момент.

 

„Разказването на истории е всъщност практика да бъдем по-наясно със себе си, дълбокия смисъл на пътя, който сме изминали, и да сме по-ефективни и взаимосвързани с другите около нас!“

 

Разказването на истории крие в себе си голям потенциал, който преоткриваме в последно време. Историята е една от най-базовите и древни форми на обмен между хората – тя едновременно съдържа в себе си светогледа и мъдростта на опита ни. Ключово за разкриване на тази сила на историите е умението да работим с тях – както за самите нас, така и за екипите и бизнесите, които управляваме или от които сме част.

Повечето хора сякаш не осъзнаваме напълно факта, че историите са призмата, през която гледаме на света, и те оформят нашите преживявания и поведения и оттам – нашето бъдеще.

Силата на историите е свързана с това, че те помагат на хората да осъзнаят откъде идват, каква нишка следват в живота си, какви взаимоотношения градят и как събития от миналото имат ключово значение за настоящето.

Един следобед посветен на осмислянето на пътя ни дотук, на свързването на събития в живота ни, които може би не усещаме да са така неразривно свързани и на дълбоката истина за това кои сме в същността си и коя е неповторимата ни история, с която влияем най-силно на света (често и без дори да го осъзнаваме.).

 

Каним ви на презентация и диалог с Мери Алис Артър – активист на историите, на която тя ще представи основните принципи за изграждане на въздействащи истории, които ни помагат да вдъхновяваме хората.

Мери Алис Артър определя себе си като Активист на историите и специализира в използването на историите в служба на позитивната промяна. Провежда обучения по целия свят, както за корпоративния свят, така и за неправителствани организации и публичния сектор (вкл. Европейската комисия и Европейския парламент).

Впечатляващите й резултати в голям проект по сливане в телекомуникационния сектор са описани в книгата ‘Събуди ме, когато информацията свърши: Как организациите използват истории, за да постигат резултати’. В момента Мери Алис изследва как откриването и събуждането на позитивни системни истории може да ускори промяната. Мери Алис е водещ практик на международната общност Art of Hosting, като подпомага активно и води и първото подобно обучение в България през 2013. Собственик е на компанията SOAR (Significant Orientations, Amazing Results). След години прекарани като номад, когато живее, работи и събира истории от целия свят, нейната собствена история се променя в момента…

По време на престоя си в България Мери Алис ще проведе и тридневно обучение Слушай. Разказвай. Води на 29-31 май.
Кога: 27 май 2015, 14.00 – 17.00
Къде: София, бул. Цар Борис III 99-101, Серендипити – пространства за общуване
Такса за участие: 75 лева

Местата са ограничени. При регистрация ще получите потвърждение дали има налични места. Плащането става по банков път. Информация за банковата ни сметка ще получите след като заявите участието си.

 
 

НАУЧЕТЕ ЗА НОВИ ДАТИ

Вашето име *

Вашият е-mail *

Вашият телефон *


captcha


  


468 ad