Учителите, които помним

 

Тайната на живота са три думи: промяна чрез взаимоотношения.
Кришнамурти

Семинар за развиване на емпатични умения за учители в детски градини и начален курс на обучение

Усилията на съвременните учители и родители освен да предават знания са съсредоточени и върху това детето да расте като самостоятелна и уверена личност, да усвои умения за общуване и работа в екип, да се научи да овладява конфликтни ситуации и да отстоява себе си, без да напада или унижава другите.

Учителите, които помним

Учителите, които помним е двудневен семинар, който подкрепя учителите и родителите в тази не лека задача чрез развиване на следните умения:

  • Да слушаме и чуваме без да съдим и преценяваме.
  • Да подкрепяме децата да са свързани с емоциите и потребностите си, а не с представите си за редно/нередно, виновен/невинен (емпатия).
  • Да насърчаваме и подкрепяме децата без награди и без наказание.
  • Да правим с децата първи стъпки към емоционалната грамотност като зачитаме техните емоции и им оставяме пространство да ги изразяват.
  • Да им даваме пример за автентичност като ние сме честни и автентични в комуникацията си с тях.

В тази връзка семинара ще изследва темите:

  • Как да се изразяваме и отстояваме себе си, когато не сме съгласни, без да вменяваме вина или изискваме – принципи и стъпки на Ненасилствената комуникация.
  • Как да слушаме и чуваме, без да съдим и преценяваме – въведение в емпатията.
  • Как да подкрепяме децата в конфликтни ситуации и да им помагаме да ги разрешават с мирен диалог – практическо занимание и казуси.

Семинарът Учителите, които помним представя принципите на ненасилствена комуникация (ННК) при преподаване и работа с деца и конкретни стъпки за постепенно развиване на емпатични умения. Включва разиграване на реални ситуации от живота на учители и възпитатели, практически казуси за разрешаване и упражнения със смяна на ролите учител-дете.

 

Зорница Трифонова
Водещ на лекции за ННК
Зорница Трифонова е майка на две деца на 5 и на 8 години. Преди три години се запознава и обучава в метода на Ненасилствена комуникация на д-р Маршал Розенберг и се посвещава на разпространяването и популяризирането на общуването без агресия. От 2011 е част от екипа на Communication Academy като водещ на обучения, семинари и лекции за родители и учители, занимания за деца Азбука на общуването и организатор на събития.

Учителите, които помним
Ненасилствена комуникация за учители

Къде: София, ул. Люлин планина 42, ет.3
Водещ: Зорница Трифонова

Такса за 1 участник: 110 лева

Плащането става по банков път.
Информация за банковата ни сметка ще получите след като заявите участието си.

 

НАУЧЕТЕ ЗА НОВИ ДАТИ

Вашето име *

Вашият е-mail *

Вашият телефон *


captcha


  


468 ad