Джанака Пенърс за любовните взаимоотношения

На 13 юни 2012 организирахме една лекция с нашия колега и приятел Джанака Пенърс. Озаглавена Скритата динамика на човешките отношения и силата на отдаването, лекцията представи комбинация от идеите на Чък и Ленси Спезано и Гей и Катлийн Хендрикс, водещи експерти в областта на човешките взаимоотношения в Америка.

Връзките са една особена тема, започна Джанака. Грубо погледнато 50% от хората искат да създадат връзка, другите 50% искат да излезнат от връзките, в които са.

Важността на връзките произтича от факта, че именно чрез тях ние имаме най-големите си шансове да преживеем щастие. Те отразяват връзката ни с нас самите и затова казваме, че се случват първо в нас и след това с другите.

Връзките са като сгради. За да можем да създадем трайна връзка трябва да се учим като архитектите как се създават устойчиви конструкции, сгради и къщи. Време, търпение, любов и думи на положителна оценка са задължителни елементи при изграждането на успешни връзки.

Като психотерапевт Джанака напомни, че начинът, по който виждаме връзката на родителите си е начинът, по който гледаме и на връзките, които създаваме в живота си. Така, ако не сме излекували вътрешната връзка с родители си, трудно можем да създадем връзката, която искаме. Вероятно ще повтаряме модел, който не ни харесва, но колкото и да не ни харесва, за да сме свободни от него е нужно да изминем пътя на собственото си излекуване. Ако излекувате връзките с майка си и с баща си, родителите ви стават слънце за вас.

Почитайте майка си и баща си! напомни още той.

Съществено внимание в лекцията Джанака обърна на силата на отдаването или съзнателното обвързване. Моментът на избора Избирам да съм с теб! е началото на всяка връзка и силата на този избор определя съществуването на цялата връзка.

Ако няма истинско Да! от двама партньори, те никога няма да се срещнат.

Има една висша истина, която често се забравя във взаимоотношенията:  Моментът, в който се отдадем напълно се задейства и Провидението!. Ако и двамата партньори са отдадени един на друг и на собственото си развитие, ако дават щедро един на друг и се стремят да се доближават все повече един до друг ще откриват нови и нови фази на влюбването.

Вместо взаимозависимостта Джанака представи взаимоотдадеността, където всеки от партньорите е на 100% отговорен за себе си и на 100% лоялен към партньора си. И не на последно място, разбра се засегна темата за любовта към себе си: за да преживяваме щастие във връзките трябва да се научим да обичаме себе си и да можем да даваме на себе си това, което искаме от партньора си, за да не ставаме зависими от него.

Вместо да имате очаквания към партньора си и да се опитвате да го контролирате, обичайте го за това, което е, посъветва ни накрая Джанака.

10 стъпки за създаване и поддържане на качествени взаимоотношения:
1. Отдай се на партньора си, кажи „Да!” на 100%, сега!
2. Комуникирай  и слушай от сърцето си.
3. Бъди свободен и лоялен едновременно.
4. Работи върху себе си, вместо да променяш другия.
5. Поеми отговорност за чувствата си.
6. Продължавай да даваш и да се отдаваш на партньора си. Подкрепяй партньора си.
7. Вярвай във връзката си, която сте създали. Имай позитивно отношение.
8. Дай свобода на партньора си. Оставете пространство между вас, не се залепвате един за друг.
9. Прощавай и довършвай недовършените неща от миналото.
10. Грижи се да имаш добра връзка със себе си. Връзката със себе си е ключът, който отключва всичко позитивно.

 
Ако имате желание да направите едно упражнение и да изследвате настояща или минала своя връзка, може да си отделите време и да отговорите на следващите въпроси:

1.Кое качество на моя партньор не осъзнавам или не оценявам достатъчно?

2.Какво не съм му(и) простил?
Имам ли желание и готов(а) ли съм да предприема стъпка в тази посока?

3.Има ли нещо, за което не съм си простил(а)?
Има ли нещо, което искам да кажа на партньора си или на себе си?
Ако да, готов(а) ли съм да го направя сега?

4.Как мога да давам повече на партньора си, без да имам очаквания?
5.Каква е настоящата ми представа за една чудесна връзка?


468 ad