Емпатия с бебета и малки деца

 

Communication Academy и Център Естествени идеи организираме поредица от срещи, посветени на голямата тема за емпатията във връзката родители-деца.

Емпатията във връзката родители–деца позволява така да присъстваме за децата си, че да разпознаваме отвъд плача или смеха им истинските им потребности и съответно да откликваме на тях. Всеки родител би искал да може това, но понякога сме толкова заети да се справяме с вътрешната си умора, безсилие или обърканост, че буквално нямаме вътрешен ресурс за децата си. Така полагаме грижи за физическия им комфорт – да са сухи, нахранени и добре облечени и оставяме емоционалната страна на детското благополучие за ‘по-натам’ като пораснат.

Според Даниел Голмън (автор на книгата Емоционалната интелигентност) развиването на емпатичните умения на децата започват от третия месец. Съответно начинът, по който родителите се свързват с децата си зачитайки или не зачитайки детските емоции определя израстването им като съпричастни и загрижени възрастни или обратно.
Емпатия с бебета и малки деца е поредица от 4 срещи, които ще разгледат следните теми:

  • Емпатията отвъд думите и емпатично свързване с бебета и малки деца
  • Защо e важно да зачитаме емоциите на малките деца и как да го правим
  • Емоционалната грамотност и родителите като пример за децата си
  • Емпатия към себе си или как да утешаваме сами себе си и да запазваме вътрешно спокойствие

Срещите ще протичат като комбинация от кратки теоретични лекции, упражнения и задачи за самостоятелна работа между срещите на курса. Теоретичната основа на курса е методът за ненасилствена комуникация (ННК) и разбирането за емпатията към себе и емпатията към другите като взаимосвързани умения за изграждане на връзки на нивото на човешките емоции и потребности. При желание на родителите на срещите могат да присъстват бебетата или малките деца, като за тях не се предвиждат отделни занимания.

С желание да удовлетворя нуждата си от споделяне и от празнуване, бих искала да ви кажа, че старанията ми да давам емпатия се увенчават с по-добра връзка и по-добра комуникация с всички хора! Даването на емпатия на дечицата на детската площадка разреши техен вътрешен конфликт и те отново си играеха задружно, а това, че се свързах с тях емпатично и им помогнах в комуникацията, спомогна за приемането на дъщеря ми в техните игри. Емпатията към детето ми е, вярвам, единственият път за конструктивна комуникация с нея и виждам как расте по-склонна към сътрудничество и по-емпатична и с другите. Познанията ми по емпатия ми помогнаха да проведа много емоционален разговор с баща ми, в който за първи път от много време аз успях да го чуя без да се чувствам виновна и той успя да ме чуе, понеже липсата на вина ми помогна да остана спокойна и говоря с него нормално. Емпатичното свързване ми помага и в общуването с любимия човек и успяваме да се свържем по-бързо и лесно в забързаното ни ежедневие. Еми, благодаря ти за това, че ми помогна да направя връзките си с хората и със себе си по-силни и осъзнати! Сякаш гледам хората с други очи!

Диана Цекулова

Емпатия с бебета и малки деца до 3 години
Дати: 4, 11, 15 и 18 април, 11.00-12:30

Къде: Център „Естествени идеи“

Водещ: Емилия Илиева-Крайнова

Такса за участие: 90 лева за 4 срещи. 30 лева еднократно посещение.

Регистрирайте се на info@estestveni-idei.com, на или на телефон 0899991264.

 


468 ad