ННК за родители – онлайн курс 2018

Ненасилствена комуникация (ННК) в контекста на родителството се разпознава като ценност от много (да не кажем всички родители).

Да можеш да общуваш с децата си, проявявайки търпение, разбиране и емпатия и да можеш да усещаш връзката си с тях през позитивни емоции и преживявания е както естествен стремеж, така и предпочитан вариант за взаимодействие от всеки родител.

o-FATHER-AND-CHILD-facebook
Родителството обаче съвсем не е така едностранчиво позитивно както ни се иска. И родителството е част от живота, а животът е изтъкан от полярностите – ден-нощ, черно-бяло, позитивно-негативно и т.н. Така родителството е един сложен процес, в който най-искрените ни стремежи за изцяло позитивно преживяване се сблъскват с реалността, в която моментите на пълно блаженство се редуват с тези на отчаяние, радостта се редува с гняв, близостта с желание да се махнеш за дълго, виковете с прегръдки, сълзите със смях.

И в един момент задачата пред родителите е да се изправят пред цялостта си като личности и да приемат както светлата си страна, така и тъмната си страна – тази, която вика, наказва, обижда, пошляпва или направо раздава шамари и да го направят по такъв начин, че цялостта им да подкрепи изявата на позитивното, без да потиска негативното.

 

Истинското ненасилие е отвъд “правилното” и “грешното”, отвъд “тъмното” и “светлото”, отвъд предпочитанията как да е.

 

Онлайн курсът “Ненасилствена комуникация за родители” е тримесечно пътешествие към себе си и другите, в което ще изследваме три взаимосвързани теми:

 

Връзката ни с децата:Как подхранваме връзката с децата си? Как ги подкрепяме да се справят с емоциите си? Проявяваме ли емпатия към тях или бързаме да искаме съдействие от тяхна страна? Слушаме ли ги достатъчно дълго и колко е достатъчно дълго? Приемаме ли ги за наши партньори? Как поставяме граници? Имат ли ни доверие да ни споделят тревогите си? Мога ли да отказвам с любов? Позволявам ли си да съм уязвим пред децата си? Мога ли да чуя и това, което казват и това, което премълчават? Как да създам пространство за тях, в което да се чувстват сигурни да изразят изцяло себе си?

 

Връзките ни в семейната среда: Как подхранваме връзката с партньора си/ бащата на детето? Как постигаме съгласие? Как се свързваме един с друг когато сме на различно мнение и не можем да постигнем съгласие? Как уважаваме различията си? Как се справяме с различията в подходите на поколенията – връзките с баби и дядовци? Премълчаваме ли чувствата и потребностите си в името на мира? Отказваме ли се от свои потребности в името на заедността? Слушам ли, за да чуя или слушам, за да отговоря/оспоря? Как завършвам за себе си и с другия трудните ситуации, в които сме се наранили?

 

Когато войната е мирВръзката с мен самия: Как подхранваме връзката със себе? Как се грижим за емоциалното си състояние? Отделяме ли време за потребностите си? Пренебрегваме ли себе си в името на семейството/ децата или правим себе си и личните си потребности по-важни от тези на семейството/децата? Уважаваме ли границите си? Как се отнасяме към себе си в случаите, когато грешим? Как се справяме с гнева си? Повтаряме ли или променяме модела на взаимодействие, който имаме от своите родители? Проявяваме ли емпатия към себе си или се осъждаме?

 

Курсът по Ненасилствена комуникация протича като поредица от 12 теми, които са представени в комбинация от кратка теория и практически упражнения. Някои от упражненията са за себерефлексия, осъзнаване на вярванията ни и проверка дали и доколко те ни подкрепят в ролята ни на родители. Други са за по-дълбоко свързване със себе си на нивото на емоциите и потребностите ни. Трети са упражнения, свързани с външния свят – касаят предприемането на действия по отношение на заявяване и изразяване на себе си или изслушване на другите и даване на емпатия.

 

Какво включва курса:

 • еднодневен присъствен семинар (10:00 – 18:00)
 • 12 модула с теория, практически примери и упражнения за самостоятелна работа
 • 3 уебинара за задаване на въпроси по модулите и обсъждане на реални ситуации
 • Въпросник с 20 въпроса, които ще ви дадат дълбочина за вглеждане в себе си в ролята Ви на Родител
 • Индивидуална консултация по мейл по един настоящ актуален въпрос от темата за връзката родител-дете
 • Допълнителни материали по преценка на водещата за обобщение на материала или по теми, които са общи за по-голяма част от групата
 • Участие в тайна Фейсбук група в която да се споделят въпроси, прозрения и идеи и да получавате обратна връзка от водещата по конкретни теми или ситуации, които възникват в контекста на прилагане на теорията на практика.
 • Подкрепяща среда от родители със сходни виждания и стремежи

Дата на еднодневния присъствен семинар: 

13 януари 2018г. Часове на провеждане: 10:00 – 18:00. Място: подлежи на уточнение.

Участието е препоръчително, без да е задължително. Семинарът ще е отворен и за участници извън курса.

Дати за получаване на модулите са:

4, 11, 18, 25 февруари 2018

4, 11, 18, 25  март 2018

1, 8, 15, 22 март 2018

 

Дати на Уебинарите:

27.февруари.2017  – 19.00 часа

27.март.2017 – 19.00 часа

27.април.2017 – 19.00 часа

Уебинарите са само за участниците в курса.

 

Регистрация в няколко стъпки:

 • Изпращате мейл на info@communication-academy.eu, в който ни споделяте въпросът, който ви е най-актуален в момента като родител. Например за някои от вас може би ще бъде “Как да постигам баланс между личните ми потребности и тези на детето ми?” Или “ Как да овладявам гнева си, за да не избухвам толкова силно?” или “Как да сме по-единни с партньора ми по отношение на методите за възпитание на детето ни?” или който и да е друг въпрос, който във вашата ситуация е най-актуален.
 • На посочената банкова сметка превеждате сумата за курса. Възможно е заплащане на цялата сума или разсрочено на 3 вноски.
 • Всеки участник ще получи и въпросник от 20 въпроса, на които всеки да отговори и да ни изпрати.Въпросникът сам по себе си също е форма на подкрепа за всеки участник, който му дава възможност да направи моментна снимка на живота си през ролите аз като личност, аз като родител и аз като партньор.

 

Цена на курса:

Нашето разбиране е, че ако един член на семейството се запише да участва материалите и упражненията могат да се ползват от двама и повече членове на семейството. Все пак част от ценността на курса вярвамe, че се получава през свързването в самата група участници и добавената стойност на (доколкото е възможно за онлайн курс) лично споделяне и разглеждане на поставени теми. Защото дори и за двамата родители да е еднакво важна и трудна темата за границите например, емоционалните реакции на двамата дори и да са сходни са различни, а това води до напълно различни потребности и съответно евентуални действия.

Така че оставяме на преценката на всеки дали да се запише самостоятелно или да се запишат и двамата партньори.

 

Индивидуално участие: 290 лева; за партньорска двойка, вторият човек се включва с 50 % отстъпка т.е. сумата е 435 лв.

 

Ако имате желание да се включите, но таксите за участие в този им вид са непосилни за вас и семейството ви, моля пишете ни коя е възможната за вас сума, за да намерим начин да се включите.

 

Автор и водещ на курса: Емилия Илиева-Крайнова

 

Препоръка от Емилия: Ако сте решили да се включите в курса, моля не чакайте да дойде последния момент, за да се регистрирате. Обикновено всички чакат до последния момент и тогава за мен става много трудно да обърна на всеки от Вас нужното внимание, да вникна в спецификата на Вашата ситуация и да дам подробни препоръки.
Имайте предвид, че се стремя да отговарям в рамките на 24 часа.  В случай, че се забавя отговарям при първа възможност и по реда на постъпилите регистрациите.

Семинарни вечери за родители

 

Вижте какво казват участници в предишното издание на 

 

курса Ненасилствена комуникация за родители.

 

„Едно много голямо БЛАГОДАРЯ , Еми за интересните материали, които ме караха много да се замисля и да погледна по друг начин на нещата и за търпението, с което отговаряше на въпросите ми и за партньорското отношение към мен.
Тези четири месеца бяха истински трансформиращи за мен:
на път съм да приема някои свои тъмни страни, започнах по-бързо да улавям чувствата си и евентуалните нужди зад тях, отношението със сина ми е  по- открито, задълбочено, когато започна да сравнявам или да критикувам се сещам, че трябва да погледна моите потребности; започнах да чувам зад думите.“

Вела

 

„Еми, благодаря ти за прекрасния курс. С всичката информация и подкрепа – твоя и на останалите участниците – ми дойде точно навреме и е едно от най-смислените неща, които съм избирала да подаря на себе си (и на близките си, индиректно).“

Виолета

 

„За мен лично този курс положи основите на едно различно мислене, един нов език за усвояване. Със сигурност има още много път да се извърви. Благодаря на себе си, че реших да се запиша. В момента препрочитам всичко и с всяко прочитане, успявам да разбера нещо, което предния път ми е убягнало.“

Дима

 

„Благодаря Еми, за подкрепата и емпатията, от която имах нужда, когато споделях, както и за всичко, което сподели с нас. Особено ценни за мен са личните примери за различни ситуации. Нуждата от свързване стои в това, като че ли. Благодаря и на всички , които споделяхa  ситуации и заедно се учихме на емпатия в ежедневието.

Какво ми донесе курсът – повече приемане и зачитане на себе си, яснота за това колко е важно да сме емпатични със себе си, няколко силни прозрения и усещане за трансформиращата сила на емпатията. Пожелавам си да се сещам по-често за нея в ежедневието и да изпитвам нейното благотворно влияние.“

Ася

 

„Курсът беше изключително вдъхновяващ за мен и засили желанието в мен да се усъвършенствам и да се обогатявам! Благодаря от сърце!“

Весела


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *