ННК за родители – онлайн курс

Ненасилствената комуникация (ННК) в контекста на родителството се разпознава като ценност от много (да не кажем всички родители).

 

Да можеш да общуваш с децата си, проявявайки търпение, разбиране и емпатия и да можеш да усещаш връзката си с тях през позитивни емоции и преживявания е както естествен стремеж, така и предпочитан вариант за взаимодействие от всеки родител.

 

Родителството обаче съвсем не е така едностранчиво позитивно както ни се иска. И родителството е част от живота, а животът е изтъкан от полярностите – ден-нощ, черно-бяло, позитивно-негативно и т.н. Така родителството е един сложен процес, в който най-искрените ни стремежи за изцяло позитивно преживяване се сблъскват с реалността, в която моментите на пълно блаженство се редуват с тези на отчаяние, радостта се редува с гняв, близостта с желание да се махнеш за дълго, виковете с прегръдки, сълзите със смях.

 

И в един момент задачата пред родителите е да се изправят пред цялостта си като личности и да приемат както светлата си страна, така и тъмната си страна – тази, която вика, наказва, обижда, пошляпва или направо раздава шамари и да го направят по такъв начин, че цялостта им да подкрепи изявата на позитивното, без да подтиска негативното.

 

Истинското ненасилие е отвъд “правилното” и “грешното”, отвъд “тъмното” и “светлото”, отвъд предпочитанията как да е.

 

Онлайн курсът “Ненасилствена комуникация за родители” е тримесечно пътешествие към себе си и другите, в което ще изследваме три взаимосвързани теми:

Връзката с мен самия: Как подхранваме връзката със себе? Как се грижим за емоциалното си състояние? Отделяме ли време за потребностите си? Пренебрегваме ли себе си в името на семейството/ децата или правим себе си и личните си потребности по-важни от тези на семейството/децата? Уважваме ли границите си? Как се отнасяме към себе си в случаите, когато грешим? Как се справяме с гнева си? Повтаряме ли или променяме модела на взаимодействие, който имаме от своите родители? Проявяваме ли емпатия към себе си или се осъждаме?

Връзките ни в семейната среда: Как подхранваме връзката с партньора си/ бащата на детето? Как постигаме съгласие? Как се свързваме един с друг когато сме на различно мнение и не можем да постигнем съгласие? Как уважаваме различнията си? Как се справяме с различията в подходите на поколенията – връзките с баби и дядовци? Премълчаваме ли чувствата и потребностите си в името на мира? Отказваме ли се от свои потребности в името на заедността? Слушам ли, за да чуя или слушам, за да отговоря/оспоря? Как заъвършвам за себе си и с другия трудните ситуации, в които сме се наранили?

Връзката ни с децата: Как подхранваме връзката с децата си? Как ги подкрепяме да се справят с емоциите си? Проявяваме ли емпатия към тях или бързаме да искаме съдействие от тяхна страна? Слушаме ли ги достатъчно дълго и колко е достатъчно дълго? Приемаме ли ги за наши партньори? Как поставяме граници? Имат ли ни доверие да ни споделят тревогите си? Мога ли да отказвам с любов? Позволявам ли си да съм уязвим пред децата си? Мога ли да чуя и това, което казват и това, което премълчават? Как да създам пространство за тях, в което да се чувстват сигурни да изразят изцяло себе си?

 

Курсът протича като поредица от 12 теми, които са представени в комбинация от кратка теория и практически упражнения. Някои от упражненията са за себерефлексия, осъзнаване на вярванията ни и проверка дали и доколко те ни подкрепят в ролята ни на родители. Други са за по-дълбоко свързване със себе си на нивото на емоциите и потребностите ни. Трети са упражнения, свързани с външния свят – касаят предприемането на действия по отношение на заявяване и изразяване на себе си или изслсушване на другите и даване на емпатия.

 

Всеки от 12-те модула ще получавате на електронната си поща в предварително известни дни и ще имате една седмица, за да прочетете материала, да си направите упражненията и да споделите по тях.

 

За участниците в курса ще бъде създадена затворена Фейсбук група, в която да се споделят въпроси, прозрения и идеи и да получавате обратна връзка от водещата по конкретни теми или ситуации, които възникват в контекста на прилагане на теорията на практика.

 

В рамките на курса ще имате и специалнен партньор (друг участник в курса), с който да обсъждате някои от упражненията, да споделяте и да се подкрепяте.

 

Датите за получаване на модулите са:

1, 8, 15, 22, 29 октомври 2016

5, 12, 19, 26 ноември 2016

3, 10, 17 декември 2016.

 

 

Регистрация в няколко стъпки:

  • Изпращате мейл на info@communication-academy.eu, в който ни споделяте въпросът, който ви е най-актуален в момента като родител. Например за някои от вас може би ще бъде “Как да постигам баланс между личните ми потребности и тези на детето ми?” Или “ Как да овладявам гнева си, за да не избухвам толкова силно?” или “Как да сме по-единни с партньора ми по отношение на методите за възпитание на детето ни?” или който и да е друг въпрос, който във вашата ситуация е най-актуален.
  • На посочената банкова сметка превеждате сумата за курса. Възможно е заплащане на цялата сума или разсрочено на 3 вноски.
  • Всеки участник ще получи и въпросник от 20 въпроса, на които всеки да отговори и да ни изпрати. Отговорите от въпросника на регистрираните до 30 август ще определят точната формулировка и последователността на модулите, така че представеният материал да е максимално близко до темите на конкретната група, която се сформира. Въпросникът сам по себе си също е форма на подкрепа за всеки участник, който му дава възможност да направи моментна снимка на живота си през ролите аз като личност, аз като родител и аз като партньор.

Цена на курса:

Нашето разбиране е, че ако един член на семейството се запише да участва материалите и упражненията могат да се ползват от двама и повече членове на семейството. Все пак част от ценността на курса вярвамe, че се получава през свързването в самата група участници и добавената стойност на (доколкото е възможно за онлайн курс) лично споделяне и разглеждане на поставени теми. Защото дори и за двамата родители да е еднакво важна и трудна темата за границите например, емоционалните реакции на двамата дори и да са сходни са различни, а това води до напълно различни потребности и съответно евентуални действия.

Така че оставяме на преценката на всеки дали да се запише самостоятелно и да споделя с когото прецени или да се запишат и двамата партньори.

 

Индивидуално участие: 290 лева; за партньорска двойка, вторият човек се включва с 50 % отстъпка т.е. сумата е 435 лв.

 

Цената включва индивидуална подкрепа по конкретен въпрос при регистрацията за курса, участие в целия курс от 12 модула (комбинация от теория и практически упражнения), достъп до заторена Фейсбук група с всички участници и неограничен брой въпроси по теми, които са ви актуални.

 

Ако имате желание да се включите, но таксите за участие в този им вид са непосилни за вас и семейството ви, моля пишете ни коя е възможната за вас сума, за да намерим начин да се включите.

Кога: 1 октомври – 23 декември 2016г.

Автор и водещ на курса: Емилия Илиева-Крайнова

 

 

 

 


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *