Пътят навътре в Рила

Ритрийт за дълбоко вслушване в себе си и цялостно изслушване на другите

Само когато се научим да се вслушваме в себе си започваме да чуваме другите истински.

В забързаното ежедневие обикновено действаме, действаме и пак действаме – и накрая се чувстваме изтощени, недоволни от резултатите и често с ‘ранени’ взаимоотношения. Има ли устойчив начин, по който да се забавяме преди да предприемаме действия и да се вслушаме дълбоко в себе си, в другите и в бъдещето, което иска да действа чрез нас?

Тридневният ритрийт за дълбоко слушане предлага структурирано, сигурно и вдъхновяващо пространство за фокус над това, което има значение за нас. Този фокус възвръща готовността ни за действия с ясно намерение, вътрешна цялостност и непоколебимост. Като съзнателно усилие и практика да се забавяме, ритрийта ще повиши капацитета ни да чуваме себе си и другите (колеги, приятели, семейство) на по-дълбокото ниво на човешките потребности, копнежи и по-пълна изява на потенциала който всички носим.

Дълбокото слушане е умение, което се прaктикува най-добре с другите. Ритрийта за дълбокото слушане е комбинация от методите на ненасилствена комуникация на Маршал Розенберг, диадите на Чарлз Бърнър, практиката на кръга и индивидуално време сред природата.

Основни въпроси, които ще изследваме
• Къде се намирам в живота си в настоящето и как изглежда бъдещето, което се стреми да се прояви през мен? От къде черпя сила да действам според това, което съм разпознал в себе си за истина? Какво ще ме поддържа, когато нещата станат трудни?
• Кое от това, което правя наистина ме вдъхновява и кое просто изцежда енергията ми?
• Как мога да балансирам между ‘правене’ и ‘неправене’?
• Как мога да спра да притискам и принуждавам себе си (и другите) – и отново да се свържа с онова, което е наистина смислено за мен и хората, с които живея и работя?
• Как мога да съм сигурен, че наистина чувам това, което другите казват и как мога да чуя това, което те не смеят да изрекат?
• Как мога да се ‘забавям’ достатъчно, за да чувам истинското си аз в динамична и забързано ежедневие?

Дълбокото слушане е необходимо, когато се стремим ..
– да имаме способността да се свързваме с това, което е ценно и смислено за нас в предизвикателни ситуации, неочаквани житейски обрати и лични или професионални дилеми.
– да си изясняваме това, което се случва с колегите, членовете на семейството или общността ни, дори когато те изпитват трудност да го изразят.
– да останем съсредоточени в смисъла отвъд думите по време на общуване, а не в тях сами по себе си.
– да имаме способността да даваме емпатия на себе си чрез дълбоко свързване с ‘повика’ на живота във всяка ситуация.

Ритрийтът ще осигури ..
– минимална структура, която можете да използвате, за да приветствате по-дълбокото слушане в живота си.
– практическо поле за получаване и даване на истинско дълбоко вслушване и чуване.
– повтарящо се преживяване на това да бъдеш напълно изслушан и да бъдеш способен да изслушваш напълно.

Водещ: 
Емилия Илиева-Крайнова започва своята кариера в работата с хора като студент, следвайки вдъхновението да създаде младежка организация посветена на програми за междукултурен обмен на Балканите и Европа. В контекста на разнообразни международни проекти, тя изследва темите за междукултурната комуникация и образованието за мир и става активист за регионално сътрудничество на Балканите. Професионалното й развитие я води към иницииране и управление на проект в рамките на програми за помирение на Балканите. В периода 2004 – 2007 година Емилия създава и провежда тренинги, семинари и уъркшопи по темите за диалога, автентичната комуникация, емпатията и разрешаването на конфликти в повечето от страните в Югоизточна Европа, включително Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Сърбия и Косово, както и Турция, Гърция и Кипър. Пътят й е силно повлиян от метода и практиката на ненасилствената комуникация и дълбоката емпатия към себе си и другите, процесът „Същност“ и методите на Art of Hosting.

Понастоящем, Емилия е вдъхновена от темата за потенциала на човешката свързаност със себе си и другите като начин за дълбоки промени на личностно и обществено ниво. Тя е водещ треньор, създател и управител на Communication Academy. Най-новият и учител е дъщеря и (3г.8м.), с която се стреми да живее всичко, в което вярва.

Кога: 24 – 27 ноември 2016г.

Такса за участие: 390 лева индивидуално участие, 690 лева за семейна/партньорска двойка.

Къде: с. Годлево, Рила

Таксата включва настаняване в двойна стая, закуски и материали за курса. Участниците заплащат допълнително разходите си за транспорт, обяд и вечеря. Настаняване в самостоятелна стая е възможно с доплащане. 

 

Регистрация: При интерес молим пишете с кратка мотивация за желанието ви да участвате в курса на Еми на e.kraynova@communication-academy.eu От нея ще получите допълнители насоки и материали за предварителна подготовка.

 


468 ad