Лятна академия за преподаватели “Новите роли на учителя”

teachers-academy-COM-SITE-bigger

Communication Academy и Серендипити – пространства за общуване ви канят на практически летен семинар за преподаватели на тема “Новите роли на учителя”. Събитието ще се състои в рамките на два дни и включва лекции и силно застъпени практически упражнения на различна образователна и свързана с личностното развитие тематика.

Какво?
Двудневна лятна академия за учители, която има за цел да покаже един нов и различен поглед върху ролите на преподавателя и да го подкрепи с нови и практически знания и умения както в личен така и в професионален план.

Защо го правим?
Често говорим, че имаме нужда от нов тип образование, който да е по-цялостен, естествен и по-съзвучен с постоянно променящия се свят около нас. Съществена част от този разговор е въпросът за променящата се роля на учителя, като ключов елемент в системата – кои са всъщност преподавателите на бъдещето, кои са качествата и уменията им, но и от какво имат нужда и как могат да бъдат подкрепени. Вярваме, че намирането на отговори на тези въпроси може да стане единствено като поканим самите учители и изследваме тези въпроси заедно с тях.

Лятната академия е пространство за вдъхновение, търсене и изследване на новите роли на учителя, взаимодействие и ново учене – защото само, когато си дадем осъзнато време, можем да открием отговорите на истински важните въпроси.

За кого?
Обучението е подходящо за всички, които работят или искат да работят с деца и се вълнуват от съвременни методи на преподаване и общуване.

Кога: 25 и 26 август – целодневно  09:30 – 17:30

Къде: СЕРЕНДИПИТИ – пространства за общуване, бул. Цар Борис III 99-101, Партер

Такса за участие: 98 лева (при повече от 3-ма участника от една организация 10% отстъпка)

 

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА

25 август

Регистрация и добре дошли

9:30-10:00

Кои са новите роли на учителя?

Откриване, встъпителни думи и уводна дискусия с участието на всички 

10:00-11:00

Кафе-пауза

11:00-11:15

Модул 1: Учителят като вдъхновител за учене

Как ученето да е естествен процес в израстването и развитието на децата и на учителите?

Презентации:

  • Играта, децата и играещият човек (Homo Ludens)- Катя Петрова
  • Методът PlayMiniland – реални и дигитални игри за стимулиране на ученето – Надежда Илиева-Маринова, Учител.бг
11:15-12:30

Обяд

12:30-13:30

Модул 2: Учителят като значим възрастен в живота на децата и подрастващите

Как създаваме условия за разгръщане потенциала на децата?

Презентации:

  • Свободата, правилата и мотивацията за учене – Деница Илчева
  • Свободните училища и примерът на Дания – Гаяне Минасян
13:30-14:30

Практически работилници

Всеки участник може да се включи в една работилница на ден. Моля при регистрация посечете за кой ден в коя работилница искате да участвате.

 

Учителят-коуч – Симона Обрейкова

Въведение в принципите на коучинга като подход при работа с деца и конкретни идеи, упражнения и игри за прилагане на коучинг техники в реални ситуации в училище.

 

Емоционалното образование или как да учим и ума и сърцата на децата – Емилия Илиева-Крайнова

Практическа сесия, която акцентира върху възможния баланс между разширяване на знанията на децата (ум) и развиване на умения за градиво справяне с емоциите лични и на околните.

 

Новите технологии в подкрепа на мотивацията на децата за учене – Христина Машкова

Практическа сесия с акцент използване на информационните технологии за:

– По-добра организация на личното време;

– Управление, проследяване прогрес на групи/класове;

– Структуриране и архивиране на информация и онлайн източници;

– Полезни сайтове, приложения;

– Как да се погрижим за личния и професионалния ни имидж в социалните и професионални мрежи;

 

Ролята на играта в ученето. Какво може да се учи чрез игра? – Катя Петрова

Практическа сесия, как можем да приложим играта във всеки един час, за учене на всяко едно нещо, с конкретни идеи за прости за организиране и изпълнение дейности, които могат да променят мотивацията и желание за учене. Идеи и източници за изработване на собствени материали. Организация на ресурсите.

14:30-17:00

Обобщение и закриване на деня

17:00-17:30

26 август

Сутрешно кафе 9:30-10:00

Модул 3: Учителят като личност и модел за подражание

Как учим децата да са свързани със себе си и да градят отношения с околните?

Презентации:

  • Емпатията към себе си и емпатията към другите в подкрепа на учители и на ученици – Емилия Илиева-Крайнова
  • Лидерство на участието в час или как достигаме до колективната интелигентност на класа – Антон Вълков
10:00-11:30
Кафе-пауза 11:30-11:45

Модул 4: Учителят като ученик и парадигмата за учене през целия живот

Презентации:

  • Новите технологии в подкрепа на мотивацията на децата – Христина Машкова
  • Образователният коучинг в подкрепа на децата – Симона Обрейкова
11:45-13:00
Обяд 13:00-14:00

Практически работилници

Всеки участник може да се включи в една работилница на ден. Моля при регистрация посечете за кой ден в коя работилница искате да участвате.

 

Новите технологии в подкрепа на мотивацията на децата за учене – Христина Машкова

Практическа сесия с акцент използване на информационните технологии за:

– По-добра организация на личното време;

– Управление, проследяване прогрес на групи/класове;

– Структуриране и архивиране на информация и онлайн източници;

– Полезни сайтове, приложения;

– Как да се погрижим за личния и професионалния ни имидж в социалните и професионални мрежи;

 

Лидерство на участието или как възпитаваме деца, които умеят и да водят и да следват? – Антон Вълков

Въведение в принципите на Art of hosting (лидерство на участието) и как учебната среда да подкрепя активното участие и включване от страна на всички във взимане на ключови решения.

 

Ранното чуждоезиково обучение – Катя Петрова

Практическа сесия, чиито фокус е как децата учат чужд език, какви методи са най-ефективни и защо. Как да учим децата да общуват на друг език вместо да рецитират заучени думи, фрази, песнички? Как да подкрепим родилите в двуезични семейства? Кога е удачно започването на учене на чужд и втори чужд език? Ролята и важността на майчиния.

 

Емоционалното образование или как да учим и ума и сърцата на децата – Емилия Илиева-Крайнова

Практическа сесия, която акцентира върху възможния баланс между разширяване на знанията на децата (ум) и развиване на умения за градиво справяне с емоциите лични и на околните.

14:00-17:00
Обобщение и закриване на академията 17:00-17:30

 

Лектори

EmiliaIlieva

Емилия Илиева-Крайнова е автор и водещ на стотици семинари и лекции в цяла Европа и България, посветени на общуването, емпатията и свързването между хората. В България е позната най-вече като основното лице в разпространение на идеите на ненасилствената комуникация (ННК) от 2004 година насам. Тя е създател на Communication Academy и понастоящем е управител и основен водещ в организацията. Емилия е майка на 3 годишна дъщеря и е от инициаторите на родителски кооператив Емпатета, в който емпатията и ненасилствената комуникация са основен фокус при отглеждането и възпитанието на децата.

17509

Христина Машкова е щастлива майка на три деца. Филолог по образование, със специализация по ПР и комуникация във Франция и успешна кариера в областта на комуникацията в корпоративния свят. След раждането на първото си дете (преди 7 години) започва да следва един нов път и интерес свързан с нови методи на преподаване и общуване, емпатия, различни нови и не чак толкова педагогически системи. Година след раждането на второто си дете става преподавател по френски за малки деца. Междувременно участва в каузата по полуризиране на родителските кооперативи. Сугестопед, вдъхновява се от свободните и алтернативни форми на обучение. Вярва в потенциала и силата на децата и се старае да ги “чува”. Създател на СЕРЕНДИПИТИ – пространства за срещи, събития и общуване.

gayane

Гаяне Минасян е майка на две деца. Работи като рецензент и преводач на книги в сферата на образованието и възпитанието. Следвала е политически науки в НБУ. Председател е на Национална мрежа на родителите (nmr.bg) – НПО, отстояващо гражданското право на родителите да защитават децата си и да се грижат за тях, като избират свободно образованието и възпитанието им.

 

katya

Катя Петрова е филолог с над 10 годишен стаж като учител. Била е съсобственик на образователен център за деца, с основен фокус ученето като забавлeние. Има дългогодишен интерес в областта на алтернативното образование и приложението на нови, интерактивни методи в традиционната класна стая и приложението им в ранното чуждоезиково обучение. Последното й амплоа е успешен интернет предприемач на международен пазар, като основното й занимание е разработване на учебни материали и игри. Катя е майка на 6 годишна дъщеря.

 

 

za_eli_4_70658044

Деница Илчева е член на Управителния съвет на Сдружение „Общност за демократично образование“. Председател е на Асоциация за родителски кооперативи. По образование е финансист и има дългогодишен опит в банковата система. Основател и член е на родителски кооператив КоОпчето. Пише за сайта „Момичетата от града“, занимава се с танци. Студентка е в Института за психотелесна психотерапия. Вярва, че училището трябва да бъде пространство, в което детето да има свободата да бъде себе си и да открива света, следвайки своето естествено любопитство и собствения си интерес. Участва в инициатива за създаване на демократично училище в България.

IMG_8813

Симона Обрейкова е икономист и вече 19 години се подвизава в дебрите на бизнеса. Майка е на 2 деца и те са основния й мотив и движеща сила да развива себе си. Водена от желанието си да намери удовлетворяващ за себе си и децата си път към обучението, през 2013 г. Симона участва в Програма по образователен коучинг за учители и родители. Именно там открива тайните за ефективно свързване с детето (и/или възрастния) и подпомагането му да намери и развие в себе си заложените му таланти. От този момент нататък, коучингът за нея става неразделна част от ежедневието, начин и възможност за ползотворно решаване на всяка ситуация. Участва в различни представяния и лекции на тема Образователен коучинг за родители и учители, както и кратки уъркшопи за деца. Има стремежа да популяризира коучинга в образованието и той да бъде достъпен за все повече учители и деца. През 2015 г. провежда програма по образователен коучинг на деца между 11-13 годишна възраст.

anton

Антон Вълков е обучител и водещ на редица семинари и курсове по темите на методите на участието, ефективните срещи, работата в екип и устойчивото развитие. Той е един от двигателите на първите обучения за лидерство на участието в България и е активен практик в международната мрежа на Art of Hosting. Водещ и домакин на разговори в Communication Academy.

snimka-nadezda

Надежда Илиева-Маринова е магистър филолог, консултант на фирма „Глобал“ ЕООД  (www.uchitel.bg и www.kinderplus.bg) в направленията обучителни игри и играчки в предучилищна и начална училищна възраст. Pаботила като преподавател по български език. Любопитството й и естествения стремеж към развитие я насочват към сферата на търговията на  обучителни и терапевтични материали, игри и играчки; организиране и  участие в събития и продуктови обучения. През 2013 г. провежда поредица семинари и продуктови обучения, тиймбилдинги, работа с учители и деца 5-6 годишна възраст в детска градина в Китай и уроци за деца 3-6 годишна възраст в специализиран детски център. Преминала е курсове „Обучение за обучители“ и е водила съответни подобни обучителни модули; обучения за добри търговски практики и продажби; тематични обучения за родители. Неизменно в своята работа се води от осъзнатото, че няма добри или лоши, умни или глупави деца и младежи – важна е фигурата на обучителя, неговите познания, харизма и ентусиазъм.

 

РЕГИСТРАЦИЯ

Вашето име *

Вашият е-mail *

Вашият телефон *

КоментарДанни за фактура

Име на фирмата

Адрес на фирмата

Булстат

МОЛ


captcha


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *