Отвъд ролите: Учителят като лидер и последовател на учениците

Лидерство на участието в час или как достигаме до колективната интелигентност на класа

Обучение за преподаватели, педагози, училищни психолози и директори

Кои са уменията, необходими ни да водим с по-малко йерархия и повече свобода и креативност?

Можем ли да водим като в същото време слушаме и следваме учениците си?

Разглеждаме лидерската роля на преподавателя през нова призма – като сбор от умения за навигиране между планираното и непредвиденото, между собствената позиция на лидер и желанията на класа, между твърдостта и включването на всички във вземането на решения. Лидерството се изразява и в умението за създаване на пространство за важни разговори, за качествено слушане и достъп до колективната интелигентност. За да достигнат до новите решения и идеи, групите трябва да позволят на хаоса и неизвестността да са част от ежедневието им. Именно този тип лидерство, който успява да балансира между хаоса и реда наричаме лидерство на участието. Той е свързан пряко и с емпатичните умения – когато лидерството е много повече слушане и следване, отколкото класическо водене. Това е лидерство, отвъд формалните позиции и роли, което може да бъде подето от всеки един член на групата. Лидерство чрез ценности и личен пример, а не само с цели и стимули.

Обучението е модул от успешния формат Новите роли на учителя, който Communication Academy провежда от 2015 г. Включва теоретична част за методите на участието (известни още като Art of Hosting) и практическа демонстрация на избрани методи.

Водещ: Антон Вълков

Място: гр. Пловдив, кафе Отсреща, ул. Бетовен 12
Дата и час: 04 април, 09:00-15:00 ч.
Такса участие: 50 лв. Заплащането става предварително по банков път като срещу внесената сума се издава фактура. Обучението ще се проведе при формиране на група от най-малко 10 участника.

Записване за участие и въпроси: a.valkov@communication-academy.eu и 0884 913 567


468 ad

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *